Många känner sig otrygga i skolan

I en rapport från Friends visar det sig att många lågstadieelever känner sig otrygga i skolan. Men det gäller inte eleverna i Vimmerby. Både kvalitetssamordnare Bertrand Stenlund Fridell och rektor Annemo Grahm menar att både de yngre och äldre barnen känner sig trygga i skolan.

En av fyra elever upp till årskurs tre är rädda för att bli ensamma på rasten visar en undersökning av Friends. Foto: Jessica Gow / TT

En av fyra elever upp till årskurs tre är rädda för att bli ensamma på rasten visar en undersökning av Friends. Foto: Jessica Gow / TT

Foto:

Vimmerby2016-08-19 11:57

En av fyra lågstadieelever är rädd att bli ensam på rasten och fyra av tio känner sig otrygga någonstans i skolan. Det framkommer i en undersökning gjord av Friends. Det är första gången som undersökningen tar med barn mellan förskoleklass och årskurs tre. I Vimmerby finns ingen gemensam sammanställning för de yngre åldrarna men i årskurs fem och åtta får kommunen positiva siffror.

– Enkätresultat visar att eleverna i Vimmerbys skolor är bland de mest trygga och motiverade eleverna i landet, berättar kvalitetssamordnare Bertrand Stenlund Fridell på Vimmerby kommun.

Över 90 procent

På påståendet ”Jag känner mig trygg i skolan” svarade 97 procent av femteklassarna att det stämde helt eller ganska bra. För eleverna i årskurs åtta var siffran 99 procent.

I Friends rapport framkommer det att barnen känner sig otryggast på toaletten, skolgården och i omklädningsrummet. Studien bygger på enkätsvar från 13245 elever landet runt och är utformad så att barnen ska kunna svara på frågorna utan hjälp av någon vuxen. Att eleverna i Vimmerby känner sig trygga tror Bertrand beror på ett kontinuerligt arbete för likabehandling.

– Det förs ett aktivt och medvetet arbete på skolorna så att eleverna ska känna sig trygga.

Känner sig respekterade

8,6 av tio elever upplever sig respekterade av de vuxna på skolan och 8,2 av tio känner sig respekterade av de övriga eleverna. Även fast att de positiva siffrorna gäller de lite äldre eleverna tror Bertrand att det även stämmer bland de yngre.

– I de små skolorna blir alla eleverna sedda. Om man har känt sig otrygg tidigare i skolan borde det synas på enkäterna för femmorna och åttorna. Enkäterna visar att vi överlag har en trygg miljö i skolan.

Årskurs F-3

Varje skola i Vimmerby genomför enkätundersökningar även för de yngre barnen där de får kryssa i en glad eller ledsen gubbe för olika frågor. Annemo Grahm är rektor för skolorna i Djursdala, Södra Vi och Gullringen.

– På de skolor som där jag är rektor känner sig eleverna trygga. Vi jobbar hela tiden för att eleverna ska känna sig trygga på skolan, till exempel med att öka vi-känslan, ha en tydlig vuxennärvaro på rasterna och öka trivseln i klassrummen.

Jobbar kontinuerligt

Bland annat berättar Annemo att de i klassrummen jobbar med värderingsövningar som ”vad är en god kamrat?” och skapar regler tillsamman med barnen angående fotboll och bandy på rasterna.

– Allt sådant skapar trygghet. Vi vill att det ska kännas bra i olika situationer både i klassrummen och på rasten. Ibland kan det vara att vissa platser känns bättre att vara på än andra och då jobbar vi med att förändra det.

Inget problem

Hon menar att under hennes år som rektor har det inte varit något problem med en bristande trygghet på skolorna.

– Det har aldrig varit något alarmerande att vi haft många elever som känt sig otrygga. Men även om det inte finns så ska man alltid fortsätta jobba för att eleverna ska känna sig trygga och kontinuerligt följa upp hur de mår.

I nästa vecka startar skolorna upp och med det arbetet för att bibehålla en bra skolmiljö.

– Ganska snart efter skolstart formas en likabehandlingsplan utifrån enkäterna som görs. Vi tittar hela tiden på hur eleverna upplever skolan och utifrån det ser vi vad vi behöver tänka mer på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om