Många nya jobb i Vimmerby

Fler och fler Vimmerbybor har jobb. Bara i år har arbetsförmedlingen haft 883 lediga platser. Det är 123 fler jobb än under samma period förra året.

Leif Lidesjö på arbetsförmedlingen i Vimmerby ser mycket positivt på läget och bedömer att den stora utmaningen nu är att hitta arbetskraft till ett större antal kommande jobb i Vimmerbyområdet.

Leif Lidesjö på arbetsförmedlingen i Vimmerby ser mycket positivt på läget och bedömer att den stora utmaningen nu är att hitta arbetskraft till ett större antal kommande jobb i Vimmerbyområdet.

Foto:

Vimmerby2007-07-12 06:39

- Vi ser en markant ökad efterfrågan av arbetskraft, säger Leif Lidesjö på arbetsförmedlingen i Vimmerby.
Till och med vecka 27 har arbetsförmedlingen i Kalmar län haft 11 090 lediga platser i år. Det är drygt 2 000 fler än förra året. 883 av jobben är i Vimmerby.
- I det här finns alla sorters jobb, från fasta anställningar till de som har behov av person för några dagar, säger Leif Lidesjö.
Bland de branscher som ökat mest finns servicesektorn. Där är ökningen i länet nästan 800 fler jobb i år än i fjol.
Till servicesektorn hör till exempel alla yrken i restaurangbranschen och storhushåll som kockar och serveringspersonal , hit hör andra serviceyrken som frisörer och försäljning inom dagligvaruhandeln och fackhandeln.
- Det är tydligt att det är en ökning inom sådana yrken när det är högkonjunktur.
Leif Lidesjö ser också ytterligare en rejäl ökning i Vimmerby.
- Vi har betydligt fler förmedlingar till bemanningsföretag, som i sin tur ofta utför arbete inom industrin, säger han.
Det kan innebära att det i statistiken inte syns att det blir så många nya industrijobb eftersom bemanningsföretagen bokförs under privata tjänster.
Ökningen av antalet jobb pressar förstås ned arbetslösheten och behovet av att ha i gång arbetsmarknadspolitiska program. Nu är den totala arbetslösheten i Vimmerby nere i rekordlåga 2,9 procent. 1,9 är öppet arbetslösa och 1,0 är i åtgärder.
- Det är länge sedan vi var så lågt. Då talar vi 1990-91, under den förra stora högkonjunkturen, bedömer Leif Lidesjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om