Många nyfikna på nya utbildningen

Det var stort intresse för informationsmötet om den nya förskollärarutbildningen på Campus Vimmerby. ”Många är positiva till möjligheten att kunna studera till förskollärare och stanna kvar i Vimmerby”, säger Helen Elvstrand, programansvarig på Linköpings universitet.

Foto: Privat

Vimmerby2018-11-28 19:00

Hösten 2019 startar utbildningen till förskollärare på plats i Vimmerby. Utbildningen sträcker sig över 3,5 år och ges av Linköpings universitet i samarbete med Campus i Småland.

Tidigare i veckan hölls ett informationsmöte där Helen Elvstrand, programansvarig på Linköpings universitet pratade om hur det är att arbeta som förskollärare, hur man söker till utbildningen, om behörighetskrav och om utbildningens innehåll och upplägg.

– De som kom var väldigt intresserade och flera har erfarenhet av att jobba i förskolan, men då som outbildade. Kraven på ökad kompetens i förskolan ökar generellt och Vimmerby liksom andra kommuner har intentionen att öka andelen förskollärare i förskolan. De är kommunerna som kontaktat oss baserat på det rekryteringsbehov man har, säger Helen Elvstrand.

Många var också nyfikna på själva utbildningsformen.

– Det är inte distansutbildning där man sitter hemma på sin kammare och studerar, utan man studerar i grupp och får streamade föreläsningar. Campus Småland har god erfarenhet av det här, men det är ganska nytt för oss på Linköpings universitet och för de blivande studetnena kan bara att börja läsa på universitetet vara ett stort steg.

Helen Elvstrand säger att förskollärarutbildningen i Vimmerby, Hultsfred och Västervik görs på försök.

– Vi har gått ut med antagningar i alla kommunerna och det är något vi ska leva upp till. Sedan får vi se hur stort intresset blir och om vi kan ha utbildningen på alla orter, så är man sugen på att vara just i Vimmerby ska man förstås ta chansen.

I samband med informationskvällen fick deltagarna också en presentation av Campus och förvaltningschef Birgitha Sahlin berättade om Vimmerby kommun som arbetsgivare. Maria Rotebäck, VFU-samordnare, informerade om Verksamhetsförlagd utbildning och om sina egna erfarenheter av att studera på Campus Vimmerby.

Helen Elvstrand, programansvarig på Linköpings universitet, berättade om utbildningen som drar igång nästa höst.
Helen Elvstrand, programansvarig på Linköpings universitet, berättade om utbildningen som drar igång nästa höst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!