Många olika byggregler

Billiga modullägenheter från Skanska i Gullringen funkar utmärkt i vissa kommuner. Men inte i andra, där man infört egna skärpta byggkrav. - Det här krånglar till det för oss, men i slutändan är det kommunerna själva som drabbas när de inte kan erbjuda prisvärda bostäder, säger Jonas Spangenberg, vd för Bo Klok.

Vimmerby2010-06-15 06:29

Under varumärket Bo Klok bygger Skanska och Ikea billiga moddullägenheter, där måttstocken är att en ensamstående mamma ska ha råd. Varje vecka rullar ett modulhus med två tvårummare, två trerummare och två fyrarummare och från Skanska i Gullringen. I och med att trähusen byggs på fabriken och byggprocessen standardiserats kan priserna hållas nere.

Tuffare regler
Efterfrågan är stor och sedan 1996 har 4 500 bostäder byggts i Gullringen.
- Det är absolut inget fel på intresset. Vi ska bygga i Landskrona och Örebro och häromveckan släppte vi ett projekt i Motala, säger Jonas Spangenberg.
Men det räcker inte med hyfsat intresse för billiga lägenheter. När vissa kommuner sätter egna byggkrav, som går utöver Boverkets byggregler, ställer det till det för Bo Klok.
Det handlar huvudsakligen om tillgänglighet som ska underlätta för rörelsehindrade, där en del kommuner har högre ambitioner och skapar egna tuffare regler.
Det här gör att Bo Klok tvingas välja bort kommuner - trots att det kan finnas efterfrågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om