"Många ringer och är oroliga"

Vimmerby hälsocentral får många samtal om borrelia och i år har 25 personer hittills fått diagnosen. "Det är färre än vi förväntas oss" menar verksamhetschef Camilla Ljungdahl.

Camilla Ljungdalh uppmanar till att se över kläder och hud efter att ha varit i naturen.

Camilla Ljungdalh uppmanar till att se över kläder och hud efter att ha varit i naturen.

Foto: Elin E Elmström

Vimmerby2019-07-11 06:00

Under juni diagnostiserades 20 fall av borrelia i Vimmerby, i maj inga. De tre övriga blev diagnostiserade i början på året.

– De kanske inte fick eller upptäckte de karakteristiska utslagen när de fick fästingsbettet och har sedan sökt vård för trötthet eller andra symptom som uppträtt längre fram, förtydligar verksamhetschef Camilla Ljungdahl.

Förra året rapporterades 11 fall i maj, 12 fall i juni, och 25 i juli. Totalt under 2018 diagnostiserades 106 personer. En siffra som Camilla inte tror att hälsocentralen kommer upp i i år.

– Vi har inte haft så mycket borrelia i år, mindre än förväntat. Däremot har många ringt till oss och varit oroliga. Det vi märker är att man ofta ringer för tidigt. Många ringer en dag eller två efter att de fått ett fästingbett. Det vi säger då är att avvakta. Så tidigt går det inte att testa på borrelia.

De klassiska symptomen uppstår först efter en tid.

–Rodnaden brukar inte uppstå förens efter en vecka och upp till en månad senare. Ofta blir betet rött, huden intill bleknar och sedan uppträder en röd ring kring området.

Anledningen till att många oroas tror Camilla beror på att bakteriesjukdomen uppmärksammats mycket de senaste åren.

– Det är en sjukdom som det pratas mycket om och som kan ge allvarliga följder med till exempel ledinflammation.

Bästa sättet att skydda sig är att förhindra fästingbett från första början.

– Om man varit ute i skog och mark är det bra att borsta kläderna och se över sin hud.

Borrelia

Borrelia är en bakteriesjukdom som sprids av fästingar. Det vanligaste symtomet är en hudrodnad på platsen efter fästingbettet. Borrelia behandlas med antibiotika. Ibland sprider sig sjukdomen till nervsystemet och någon enstaka gång till lederna. Det kan då ta längre tid att bli frisk.

Ungefär hälften av alla som smittas av borrelia får inga symtom och märker därför inte av sjukdomen. Borrelia läker ofta av sig själv.

Källa: 177 Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om