Många strategiska beslut 2010

2010 har varit ett budgetår för Vimmerby kommun.- Mycket fokus har lagts på att kostnaderna ligger 40 miljoner kronor över snittkommunen, säger avgående kommunalrådet Per-Åke Svensson, C, som också pekar på flera viktiga beslut under året.

Per-Åke Svensson, summerar 2010 med kommunala ögon.

Per-Åke Svensson, summerar 2010 med kommunala ögon.

Foto:

Vimmerby2010-12-28 05:05


- Strategiskt viktiga beslut som försäljningen av ALV. Beslutet att rekrytera en ny kommunchef och organisera om kommunledningen, och beslutet att starta Destinationsarbetet, är de viktigaste exemplen, säger Per-Åke Svensson.
Försäljningen av ALV godkändes av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige bara dagar innan Per-Åke Svensson tog över som ordförande i kommunstyrelsen efter Carl-Axel Centerstig.
- Jag deltog inte i besluten, men var med så tillvida att jag skolades in i kommunstyrelsen under beslutsprocessen, säger han.

God affär för Vimmerby
Samma dag han tillträdde överklagades försäljningen.
- Det var väntat, men förvånande att "Den nya välfärden" var med och drev frågan.
Per-Åke Svensson tycker försäljningen var en bra affär för kommunen.
- Vi ser det senare under året när den nye ägaren Saltkråkan går in med 30 miljoner av de 50 som investeras i en ny Ronja-miljö. Det hade varit helt omöjligt för kommunen, det förstår var och en, och investeringarna behövs för att utveckla ALV.
Han ser köpet av Ceosmarken som en viktig affär för fler än bara VIF.
- Flera idrottsföreningar får nytta av den nya anläggningen, och den ger också möjlighet att utveckla Bullerby Cup.

Besvärligt budgetår
Kommunens besvärande budgetläge har genomsyrat större delen av året. Vimmerbys kostnader ligger 40 miljoner kronor över snittet för jämförbara kommuner.
- Framför allt socialen och omsorgen ligger högt, och vi behöver jobba särskilt med de sektorerna.
- När nya kommunchefen Carolina Leijonram anställdes vägde hennes erfarenhet från social- och omsorg tungt, plus att hon har jobbat med organisationsförändring. Något som kommer visa sig nyttigt för Vimmerby kommun. Det behövs förändring, säger han.
Det kärva budgetläget och samtidigt en skönjande konjunkturvändning fick motiverade att avvakta med beslut om budgetramarna till efter skatteprognosen i augusti. Den gav några miljoner bättre, trots det skärs 21 miljoner kronor bort 2011.
- Det mesta genom samordning av kost, lokalanvändning och städverksamheten. Mera koncerntänk i de delarna, och det behöver vi mer av, tror Per-Åke Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om