Med 5,3 procents väljarstöd i den SVT/Novus-mätning som presenterades på torsdagen har Kristdemokraterna för första gången på väldigt länge lite luft ner till fyraprocentsspärren. Och siffrorna gläder så klart Kristdemokraternas första namn på kommunlistan i Vimmerby.
– Siffrorna går åt rätt håll och vi är bra på valrörelse, säger Ola Gustafsson självsäkert.
Varför röstar ändå så få på Kristdemokraterna?– Det är fullständigt obegripligt. Men jag tror att det finns mycket fördomar, bland annat tror många att man måste vara kristen eller med i kyrkan för att rösta på oss, men det måste man ju inte såklart. Kristdemokraterna bygger på kristna värderingar men vi är inget religiöst parti.
– Sedan har vi också bytt partiledare. Men jag tror absolut att Ebba (Busch Thor) får upp siffrorna inför valet.
Åker ni ur riksdagen i höst?– Nej, det gör vi inte.
Ola Gustafsson gick med i Kristdemokraterna 2002. Han beskriver hur det politiska intresset funnits där långt innan dess. Men när frågan kom i fall han ville stå med på listan blev han ytterst tveksam.
– Det är en sak att tycka saker, men folk behöver inte veta vad jag röstar på. Om man går med i ett parti får man en stämpel på sig. Därför var det inte självklart för mig att gå med i ett parti, även om jag alltid delat Kristdemokraternas värderingar.
Varför ändrade du dig?– Jag kom fram till att man inte måste tycka exakt lika och stå för precis allt som partiet tycker. Bara man delar de grundläggande värderingarna och har en övergripande blick för vad partiet tycker så kan man ibland ha andra åsikter i sakfrågor.
Ola Gustafsson ägnar stor del av sin tid på ekonomi, dels genom sitt yrke som controller, och genom sitt politiska engagemang.
Har du några andra intressen?– Min fritid går faktiskt mycket åt till politiken, helst nu. Men jag är även engagerad i Korskyrkan, jag har tidigare hållit på med musik och sång och arbetat med ungdomar inom kyrkan. Att jobba med unga kände jag var väldigt meningsfullt, men där satte faktiskt tiden stopp.
En av dina hjärtefrågor är ökat förtroende för politiken och mer dialog med medborgarna.
Varför är det viktigast för Vimmerby?– Jag tycker att det borde vara en mer öppen dialog. Skolnedläggningen till exempel, där tycker jag att majoriteten borde haft en bredare dialog. Nu backade de i och för sig efter folkomröstningen, men en öppen dialog kring det tidigare hade varit bättre, menar Gustafsson.
Hur ser du på att lägga ner landsbygdsskolor?– Vi var och är emot nedläggning av skolor. Det är viktigt, framförallt för yngre barn, att ha närhet till sin skola och inte lägga tid på att sitta på en buss.
På frågan vad Ola Gustafsson tror kommer vara den största utmaningen för kommunen kommande mandatperiod, tvekar han inte med svaret.
– Ekonomifrågan. Vi har stora investeringar framför oss inom både skola och barn- och äldreomsorg.
Bland kommande investeringar i kommunen har byggnationen av en ny förskola varit en av de hetaste diskussionerna den senaste tiden. Bland annat har majoritetens förslag att bygga i skogspartiet kring VOK mötts av kritik från såväl invånare som andra partier.
– Vi vill vi se en annan lösning. Hellre en ny förskola vid Nossen eller Nybble. Det känns mer rimligt att fördela förskolorna och i dag finns redan förskolor i närheten av VOK.
Vad tror du om valet nästa vecka?– Det blir ett spännande val. Inget är klart förrän alla röster är räknade och innan dess kan man inte tyda hur det slutar.