Flest uttrar blir påkörda i Vimmerby

Vimmerby ligger tillsammans med Västervik högst i länet när det gäller antal trafikdödade uttrar.

"Att antalet trafikdödade uttrar ökar kan man nog koppla ihop med att stammen ökat. Det stämmer överens med våra inventeringar av utter", säger Karl-Johan Persson.

"Att antalet trafikdödade uttrar ökar kan man nog koppla ihop med att stammen ökat. Det stämmer överens med våra inventeringar av utter", säger Karl-Johan Persson.

Foto: Ellinor Harrysson

Vimmerby2021-08-02 21:00

Enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet går att se att Kalmar län ligger trea i Sverige när det gäller viltolyckor med utter under perioden 2010 till och med slutet av juli 2021. 62 uttrar har totalt blivit påkörda här. 

– Det är ett tecken på att beståndet har ökat och att det finns fler uttrar i naturen. Då händer det oftare att de springer över vägar och blir påkörda, säger Karl-Johan Persson på länsstyrelsen i Kalmar län.

undefined
"Uttern räknas till statens vilt så blir en påkörd ska man kontakta polisen. Sedan brukar det vara så att naturhistoriskariksmuseet är intresserade av att analyserna dem på miljögifter så ofta skickas de dit", säger Karl-Johan Persson.

Vimmerby och Västervik är de kommuner där flest har blivit påkörda. Båda har under perioden haft 13 påkörda uttrar. Den senaste viltolyckan med utter skedde på Östra Tullportsgatan i Vimmerby 15 juni.

–Uttrar är ett djur som rör sig mycket, speciellt hanarna har revir som de patrullerar. Hanarna lever också solitärt så när ungarna växt upp blir de bortstötta och måste ge sig ut för att hitta ett eget revir. Det i kombination med att de på land inte är de snabbaste djuren utan snarare lite klumpiga vilket gör att de lätt kan bli påkörda. 

För att försöka förhindra viltolyckor ställs ibland krav på utterpassager. 

– Vi vill självklart inte att de ska bli påkörda. Ska en väg anläggas eller byggas om i områden där man vet att uttrar uppehåller sig ställer vi ofta krav på entreprenören att det ska ingå en utterpassage. Det arbetar vi med kontinuerligt. Jag har inte varit med om att en utterpassage anlagts i efterhand då vägen redan är på plats. Men skulle vi märka att olyckor sker vid upprepade tillfällen på samma plats får vi titta på det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!