En vanlig bondgård med helt vanliga hus, djur och åkrar i idylliska Småland. Så var det i byn Gibberyd fram till 1970. Då dök ett filmteam upp och frågade om de fick spela in filmerna om Emil på gården.
Mellan 1971 till och med 1973 pågick filminspelningen och sen blev Katthult känd hos både svenska folket och långt utanför landets gränser.
– Turister av alla nationaliteter kommer till Katthult i Gibberyd, säger Thomas Johansson, som är fjärde generationen på gården. Många tyska, danska och nederländska turister samt besökare från Schweiz och Österrike kommer till Katthult.
– Ja, till och med amerikaner och ryssar. Och även många polacker kommer hit. Men det är också väldigt många svenska turister naturligtvis, som alla vill uppleva den riktiga Emil-känslan. Vi öppnade midsommarhelgen och direkt var det fullt ös. Ovanligt många så tidigt på säsongen, säger Thomas.
Ifjol byggde familjen en naturlekplats för barnen, uppbyggd av naturliga material och tidsenliga leksaker. Det har visat sig vara ett uppskattat inslag.
– Barnen kan leka lite med en vattenpump och se vart vattnet tar vägen.
I en liten bod på gården visas dokumentärfilmer om filminspelningen om Emil. Medan någon tittar in i Emils snickerboa går en annan på styltor och överallt kan man sitta i lugn och ro, dricka kaffe eller äta glass. Inne i matboden finns en butik och en fotoutställning om Emils filmer.
Många djur
Det finns även många djur på gården, djur som också fanns på gården i Emilfilmerna. Hela familjen jobbar på gården och femte generationen hjälper till också, sönerna Isak, Gabriel och Daniel. Katthult håller öppet varje dag till och med vecka 34.
– Vi ökade rejält med besökare 2015 jämfört med 2014. Vi har hållit på med det här nu i 40 år och intresset är häpnadsväckande.
40 år har gått sedan inspelningarna men Emil är fortfarande en stor favorit både bland barn och vuxna. Och på gården Katthult upplever man fortfarande den riktiga Emil-känslan.