– De flesta ska ha strömmen tillbaka under söndagen, men för en del kan det röra sig om en dag eller i värsta fall upp till två dagar, siade regionchefen på Eon, Björn Persson, till Vimmerby Tidning vid lunchtid på söndagen.
Då hade antalet strömlösa nått upp till runt 3 500 abonnenter i Kalmar län. Som mest låg antalet strömlösa på 450 hushåll i Hultsfreds kommun under söndagen. Värst drabbat var då området runt Silverdalen och Lönneberga där hälften av avbrotten fanns. Även i många andra delar av kommunen fanns hundratals hushåll utan ström.
I Vimmerby kommun låg siffran som mest runt 160. Hälften av de drabbade abonnenterna fanns i området väster om Rumskulla.
Även i Mariannelundsområdet var många utan ström. I huvudsak i de sydöstra delarna mellan Mariannelund och Kråkshult där närmare 300 ännu saknade ström vid 15-tiden.
Eon avvaktade till stormen mattades av innan man satte igång med det egentliga reparationsarbetet.
– Det är helt enkelt för riskfyllt att gå ut i fält, men vi har folk ute som jobbar med omkopplingar för att minimera antalet drabbade kunder på det sättet.
– Men vi är beredda att gå ut med all tillgänglig personal så snart vinden mojnar. Vilka områden som får vänta längst är svårt att säga, men det rör sig om de abonnenter som är belägna längst ut på en linje, sa Björn Persson.
Utöver alla strömavbrott fällde Malik också många träd över vägarna i kommunerna. Även de större vägarna var drabbade av omkullblåsta träd.
Under tidiga söndagsförmiddagen var Trafikverket ute och röjde träd som låg över riksväg 23/34 på flera platser mellan Hultsfred och Målilla och även på riksväg 40 mellan Frödinge och Toverum.
Räddningstjänsterna hade det dock lugnt.
– Vi har inte haft något larm, utan det är Trafikverket som röjt bort på vägarna, säger Andreas Ekberg på räddningstjänsten i Hultsfred.
– Det var ett träd som fallit över vägen mellan Vimmerby och Tuna på lördagskvällen och det var oklart hur länge det skulle dröja innan väghållaren kunde lösa problemet. I och med att nattpatrullen behövde ta sig fram snabbt var räddningstjänsten i Tuna ute och tog bort trädet. I övrigt har det inte varit något för vår del, säger Ola Ståhlgren, jourhavande räddningschef i Vimmerby när han summerar stormnatten.