Manifestation på torget i samband med Suicidpreventiva dagen

10 september – Suicidpreventiva dagen. För att uppmärksamma suicid, och minnas de som inte längre finns hos oss, anordnades under lunchtid på tisdagen en numer traditionsenlig manifestation på torget i Vimmerby. "Vi är här för att visa att det finns hjälp att få", säger Sofia Bohl, folkhälsosamordnare på kommunen med inriktning psykisk ohälsa.

Det blivande kommunalrådet Cissi Hammar (S) höll ett tal framför Rådhuset, där ljus var tända formade som två hjärtan.

Det blivande kommunalrådet Cissi Hammar (S) höll ett tal framför Rådhuset, där ljus var tända formade som två hjärtan.

Foto: Jens Lidesjö

Vimmerby2024-09-10 15:45

1617 personer begick självmord i Sverige förra året. I Kalmar län var det 35 personer som tog sitt liv under samma period, berättar Sofia Bohl.

– Det är den lägsta siffran på sex år. Samtidigt ökade antalet samtal till larmcentralen om självmordstankar och kraftig psykisk ohälsa. Det är såklart jättehemskt att det ska behöva vara såhär överhuvudtaget, men det är ändå en liten tendens åt det positiva hållet, säger hon.

Flera aktörer inom kommunen arbetar med frågor rörande suicid och psykisk ohälsa.

– Det har satts igång mycket förebyggande arbete, som vi förhoppningsvis ser konsekvenser av på sikt. Men det tar ju tid. Nyligen var jag på ett möte tillsammans med BUP, skolan, socialtjänsten, HAB och barn- och ungdomshälsan för att diskutera hur vi blir bättre på att samverka, så att ingen hamnar mellan stolarna. Sen har vi också MHFA-utbildning (Mental Health First Aid) för de som arbetar med ungdomar, äldre och vuxna.

undefined
Ett 50-tal personer samlades på Stora Torget i Vimmerby, i en manifestation för att uppmärksamma suicid, i samband med Suicidpreventiva dagen som infaller 10 september.
undefined
Ett 50-tal personer samlades på Stora Torget i Vimmerby, i en manifestation för att uppmärksamma suicid, i samband med Suicidpreventiva dagen som infaller 10 september.

Har du några tips till de som läser detta, vilka varningssignaler böra man vara uppmärksam på?

– Var uppmärksam på förändrat beteende. Det du behöver mest när du mår dåligt är folk runtomkring dig, och det är samtidigt det du allra minst vill ha just då. Du stänger in dig, vill inte vara med på aktiviteter i dina vanliga sociala engagemang. För ungdomar kan det exempelvis handla om att man inte längre vill idrotta eller träffa kompisar på samma sätt som man gjort innan.

Det behöver inte nödvändigtvis handla om att man väljer bort saker.

– Det kan vara att man helt slutar med fysiska aktiviteter eller så är man plötsligt ute och springer varje dag. Man kan sluta äta, eller så börjar man äta jättemycket. Ett ändrat, avvikande, beteende. För äldre kan det också handla om ett ökat alkoholintag, och samma som för ungdomar – man kommer inte ut och träffar andra och stänger in sig mer.

Under manifestationen höll det blivande kommunalrådet Cissi Hammar (S), som dessutom varit MHFA-instruktör, ett tal. Det tändes även ljus tillsammans med inslag av musik. Representanter från olika lokala aktörer, som familjeteamet och öppen-psykiatrin, fanns också närvarande på torget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!