Manna till bönder

EU-medlemskapet blev en vinstlott för många bönder. Också i Vimmerbytrakten. Under de senaste fem åren har många jordbrukare och markägare fått ut flera miljoner kronor vardera i ersättningar från EU.

Vimmerby2007-04-23 07:37

- Jag tror inte att det öppna beteslandskapet runt Vimmerby varit kvar utan de här ersättningarna, utan det hade varit igenvuxet, och granskog - det kan man titta på någon annanstans, säger Per-Åke Svensson, LRF-ordförande från Rumskulla i Vimmerby.
Han tycker att Sverige och bönderna ska jobba för att plocka ut ännu mer stöd-pengar ut EU-systemet CAP, Common Agriculture Policy.
- Vi har blivit bättre på att ta ut pengar, men betalar fortfarande in mer till systemet än vad som kommer tillbaka till svenska bönder, säger Per-Åke Svensson.
Sverige betalar årligen in 12,3 miljarder till CAP och svenska bönder får tillbaka 9,6 miljarder från EU-systemet.
Även om Sverige gör förlust på systemet, har EU blivit ett ekonomiskt lyft för stora delar av det svenska lantbruket.
Så också bönder i Vimmerby. Här har 430 jordbrukare eller markägare fått pengar ur systemet mellan åren 2000 och 2005.
Det visar den redovisning som finns på farmsubsidy.org.
Allt mellan 217 och 11,4 miljoner kronor har betalar ut under de fem åren.
I särklass mest har gått till Astrid Lindgrens Hembygd, som är Leaderområdet där Vimmerby är kärnan.
I Vimmerbytrakten är det främst aktiva storbönder som brukar jorden fått del av miljonstöden.
Enligt Per Folkesson på Jordbruksverket är de stöd som finns i huvudsak kopplade till markarealen, och det finns markägare som får pengar utan att marken ens odlas.
Men i det fall det finns en markägare och någon annan som brukar jorden är det brukaren som ska ha stödet.
- Det är otvetydigt så att den som brukar en jord ska ha det.
Utöver det mer generella gårdsstödet som styrs av arealen, eller i bland av antalet djur, finns ett tiotal riktade miljöersättningar att få.
- Till exempel kan den som jobbar på ekologisk produktion får bra mycket mer i ersättning, som exempelvis, Davidsson i Tuna, och det tycker jag är helt rätt att staten ger stöd till den typen av produktion, säger Per-Åke Svensson.
En miljöersättning kan i praktiken innebära att gårdsstödet fördubblas. Gårdsstöden varierar mellan 1000 och 2 500 kronor per hektar beroende på vilken region i landet marken ligger.
- Det är bra att vi tagit ett steg bort från den modell som gav pengar för att lägga åkermark i träda. Vi behöver all jordbruksmark vi kan få, och helst till att producera mat, även om det också finns ambitioner kring energiproduktion, så tror jag att det mer hör hemma inom skogssektorn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om