Svårläkta sår och högt blodtryck i fokus för Vimmerbys forskare

Maria Modig från geriatriska kliniken på länssjukhuset i Kalmar och Angelica Darell, Vimmerby Hälsocentral, arbetar samtidigt som forskare vid Region Kalmars forskningsenhet.
– Man får en annan insikt i hur viktigt det är, säger nyblivna forskaren Angelica Darell.

Maria och Angelica delar sin tid mellan hälsocentralen, att jobba hemma, Linnéuniversitetet och forskningsenheten i Kalmar, där de träffar kollegor och handledare. När intervjuer står på agendan åker de runt till olika ställen också.

Maria och Angelica delar sin tid mellan hälsocentralen, att jobba hemma, Linnéuniversitetet och forskningsenheten i Kalmar, där de träffar kollegor och handledare. När intervjuer står på agendan åker de runt till olika ställen också.

Foto: Jens Lidesjö

Vimmerby2024-12-22 20:00

Nyheten i korthet

  • Angelica Darell och Maria Modig, två forskare från Vimmerby hälsocentral, arbetar på projekt inom digitalt verktyg som ska hjälpa patienter med svårläkta sår och högt blodtryck.
  • Darells forskning fokuserar på att förbättra digitalt stöd för patienter med svårläkta sår, medan Modigs projekt handlar om patientrapporterade utfallsmått för högt blodtryck.
  • Deras forskning är, menar de själva, viktig för att förbättra patientvården och utveckla effektiva verktyg för behandling av dessa tillstånd.

Angelica Darell, som annars jobbar som distriktssköterska i Vimmerby, fick klart med sin forskartjänst i våras. Sedan efter sommaren har hon på halvtid arbetat med sitt projekt som handlar om digitalt stöd riktat till patienter med svårläkta sår.

– Tanken är att vi ska titta på hur patienter och vårdpersonal upplever att det är att använda sig av det här stödet, som finns tillgängligt via 1177. Exakt det här var inget som jag egentligen valde själv utan de sökte en doktorand till just det här projektet. En kollega fick nys om det och tyckte att jag skulle söka tjänsten, säger Angelica Darell till Vimmerby Tidning.

undefined
Angelica Darell kom igång med sin forskning efter sommaren och hittills trivs hon bra med tjänsten. "Hittills har jag inte ångrat en sekund att jag hoppade på det", säger hon.

41-åringen har varit nyfiken på en forskartjänst under flera år, berättar hon. Projektet hon tagit sig an bygger på intervjustudier, alltså samtal med både sjukvårdspersonal och patienter, 

– Tillfället var bra och ämnet passade. Vi får ju se var det landar i och om det digitala stödet behöver utvecklas på något sätt. Målet är ju att det ska fungera bättre för både vårdpersonal och patienter. Till att börja med sträcker sig projektet över två år men troligtvis blir det förlängning med två till, säger Angelica Darell. 

Hur är det att lägga halva sin arbetstid på forskning?

– Det är väldigt roligt och givande, man får en annan insikt i hur viktigt det är med forskning. Det driver vården framåt och man ser nyttan av statistik och sådana saker på ett annat sätt. Hittills har jag inte ångrat en sekund att jag hoppade på det.

undefined
Maria Modigs första studie kommer snart att publiceras i en vetenskaplig tidskrift. "Jag håller på med resultatet där nu, det är jättekul", säger hon.

Kollegan Maria Modig är specialistsjuksköterska i palliativ vård och på samma sätt som Angelica har hon forskartjänsten på halvtid. Hon antogs till forskarutbildningen på Linnéuniversitetet inför sommaren förra året och har hunnit lite längre i sitt projekt, som kretsar kring högt blodtryck och patientrapporterade utfallsmått.

– Lite mer förenklat handlar det om enkäter, frågeformulär till patienter med högt blodtryck. Jag har alltid varit intresserad av patientcentrerad vård och vad du som patient har för uppfattning om din hälsa, säger hon. 

Doktorandprojektet sträcker sig över 4-5 år och är ett samverkansprojekt mellan Region Kalmar, Region Jönköping, Region Östergötland och Region Kronoberg.

– Patientgruppen med högt blodtryck är en väldigt dold sådan, och det upptäcks ofta som en bidiagnos till någonting annat. Tanken med det här utvecklingsprojektet är ju lite grann att hitta verktyg för vården för att bättre kunna behandla sjukdomen utifrån egenvård och följsamhet till behandling. Då kan man också ställa in behandlingen bättre efter just den personen. Man tänker inte att det är så vanligt men det är ändå 2,2 miljoner människor, alltså var tredje person, i Sverige idag som har det, säger hon.

undefined
"Det stora är saker som, egenvård, livsstilsfaktorer, vad du äter, motion och stress. Det är sådana saker man kollar på. Vad kan du göra själv för att förbättra ditt blodtryck? Det följer vi upp i den här enkäten", säger Maria Modig.

Verktyget, själva enkäten, som Maria behövde fanns inte i Sverige så hon har hittat ett från USA som är validerat och testat. Det har hon översatt för att det ska kunna provas inom den svenska vården också. I processen ingår bland annat också intervjuer med patienter innan verktyget kan testas med flera personer och sedan också utvärderas.  

Angelica och Maria är de enda två från Vimmerby hälsocentral som också har forskartjänster just nu. 

– Det är nog rätt många år sedan det var någon här som gjorde någonting liknande. Vi tillhör ju samma enhet också, Region Kalmars forskningsenhet, och det är jättekul att det är båda vi samtidigt, säger Angelica Darell.

undefined
"Vi går båda en forskarutbildning samtidigt, så vi är inte helt självständiga forskare. Jag har väldigt stor hjälp av mina handledare", säger Maria Modig (vänster).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!