Marie Nicholson bemöter kritiken om buskörningen

Buskörningen i Vimmerby eskalerar. Boende i området runt ishallen har loggat händelser under en helg i början av maj som visar att trots förbudet efter 23.00, så fortsätter körandet.

I vintras genomförde BRÅ en enkät bland boende i området kring ishallen – ett tillvägagångssätt som kritiserats.

"Vi hade hög svarfrekvens på det, så det är positivt och gav en bra bild av vilka effekter den här tillfälliga åtgärden haft. Där var det entydigt att det blivit en uppenbar förbättring. Sen kan det vara så att ungdomarna står olovligen på parkering och då blir det en polissak. Vi kan bara sätta upp förbudet", säger Nicholson.

I vintras genomförde BRÅ en enkät bland boende i området kring ishallen – ett tillvägagångssätt som kritiserats. "Vi hade hög svarfrekvens på det, så det är positivt och gav en bra bild av vilka effekter den här tillfälliga åtgärden haft. Där var det entydigt att det blivit en uppenbar förbättring. Sen kan det vara så att ungdomarna står olovligen på parkering och då blir det en polissak. Vi kan bara sätta upp förbudet", säger Nicholson.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-05-15 07:00

Marie Nicholson (M) är ordförande för Brottsförebyggande rådet och bemöter nu kritiken mot den eskalerande busköringen i områdena runt ishallen, återvinningsstationen och vid Älåkragatan i Vimmerby.

– Vi har stängt av ishallsparkeringen för fordonstrafik nattetid. Det gjorde vi som en tillfällig åtgärd i december och jag kan meddela att den tillfälliga åtgärden kommer att bli permanent, säger Marie Nicholson.  

Kan man inte sätta upp en bom? 

– För ishallsparkeringen? Det är klart att det gör det men då ska man ha någon som går och fäller den och öppnar på kvällar och helger. 

Men det finns elektriska bommar.

– Spontant skulle jag säga att det blir en ganska hög kostnad men jag ska ta med mig den idén vidare. Det är inget vi övervägt så det får vi ta upp och titta på. Det är ingen som framfört det förut men det är klart att det skulle fungera, kanske, säger hon.

Kommunen tittar även på andra möjliga lösningar för att förbättra situationen i Vimmerby. Bland annat att förändra de lokala ordningsreglerna vad det gäller ljudnivån på musik i bilar, men också att arrangera bilträffar med Motorburen ungdom. Ett förslag som har kommit från ungdomarna själva är en egen mötesplats. Något som man nu tittar vidare på. 

– Vi har fått till oss av ungdomarna att de vill ha en plats där de faktiskt får vara och det är något vi undersöker nu. Många av deras normala mötesplatser har försvunnit och också i och med att många studerar på distans. De har ett jättestort behov av ett socialt sammanhang, säger Marie Nicholson.  

När är det nog? Hur mycket ska man behöva utstå?

– Jag tycker inte att man ska behöva ha en störd nattsömn, vi är helt överens i sak, men vi har begränsningar i vad vi kan göra och då måste man anmäla till polisen. Det här är en stående punkt på våra möten i BRÅ och det är vårt största problem i Vimmerby, vi har inget problem som stör människors vardag så mycket som det här, säger Marie Nicholson.  

Marie Nicholson meddelar via sms efter intervjun att hon nu lämnat i uppdrag till förvaltningen att se över kostnaden för att bomma av ishallsparkeringen.  

"Det är inte rimligt eller önskvärt att bomma av alla kommunala parkeringar men just ishallsparkeringen är extra utsatt", skriver hon.

Förbudet har inte stoppat förarna. Nu blir det trots det permanent.
Förbudet har inte stoppat förarna. Nu blir det trots det permanent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!