Markant ökning för ridskoleverksamhet

Vimmerbyortens Ryttarförening var beredda på att verksamheten skulle minska i coronatider, men det har blivit tvärtom. En markant ökning.

Theo Kling trivdes fint i sadeln på Skrutt.

Theo Kling trivdes fint i sadeln på Skrutt.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-09-06 08:00

– Vi har sett en uppgång på antalet deltagare med 70 procent på senare tid. Det är väldigt glädjande, säger klubbens ordförande Niklas Gustafsson.

Jenny Lind jobbar som ridlärare på Ryttargården i Vimmerby och gläds över uppsvinget.

– I coronatider befarade vi att det skulle bli ett tapp så det är skönt att se att intresset ökar istället. Jag tror att det är viktigt att aktiviteter för barn och ungdomar kan pågå i möjligaste mån när mycket annat ligger nere, säger Jenny Lind.

Den största ökningen av deltagare i ridskoleverksamheten har klubben sett i de yngre åldrarna mellan 3-9 år.

– Vi började med en ny aktivitet i form av hästlekis förra hösten där barn mellan 3-5 år får komma och mysa och umgås med hästarna. Det har blivit en bra inkörsport, säger Jenny Lind.

Ett dilemma som klubben har är att locka killar till verksamheten. 
– I nuläget har vi runt fem procent killar i våra grupper. Vi hoppas dock att satsningen på Idrottsskolan som pågår i kommunen där 25 barn varav en stor del är killar ska få fler att få upp ögonen hästarna, säger Lotta Gudmunsen som är kanslist på VIRF.


En av ungdomarna som fick prova på ridsporten genom Idrottsskolan var Theo Kling som gillar innebandy och speedway mest, men trivdes i stallet också. 
– Vi fick lära oss att borsta och rykta hästarna och kratsa hovarna. Det var häftigt att rida också, det gick riktigt fort när vi fick prova att trava, sa Theo Kling. 

Isabella Stefansson visar hur man kratsar en hov för Lukas Forsberg Eklund, Selma Carlsson och Olivia Karlsson.
Isabella Stefansson visar hur man kratsar en hov för Lukas Forsberg Eklund, Selma Carlsson och Olivia Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!