Marknaden blir av – trots torkan

Trädgårdsamatörernas årliga växtmarknad var hotad av torkan – nu har man bestämt sig för att köra i alla fall. ”Det blir mindre växter än vanligt, men vi kan ju svara på frågor och presentera vår förening”, säger ordförande Kerstin Jergil.

Kerstin Jergil, ordförande i STA Nordöstra Småland.

Kerstin Jergil, ordförande i STA Nordöstra Småland.

Foto: Anders Steiner

Vimmerby2018-08-13 19:30

Trädgårdsvandringar har ställts in, när det inte funnits något att visa i förtorkade trädgårdar. Växtmarknaden i Vimmerby var också nära att ställas in, eftersom det helt enkelt inte gått att gräva upp och dela plantor och kruka in för försäljning. Men Sällskapet Trädgårdsamatörerna har bestämt sig för att traditionen i Gästgivarehagen ska bli mera seglivad än de växter som dukat under i torkan.

– Det har inte varit någon tillväxt att prata om, men letar fram det vi har. Det vore synd att ställa in växtmarknaden när vi haft den i så många år så folk börjar känna till den. I våra stadgar ingår att vi ska förmedla kunskap om växter, så vi får ju rikta in oss på att informera. Hembygdsföreningen i Vimmerby finns också på plats och serverar kaffe och våfflor, säger Kerstin Jergil, ordförande i STA Nordöstra Småland.

Hon säger att torkan och värmen varit förödande för trädgårdarna i sommar.

– Jag har burit vattenkannor för att se till att de växter jag är mest rädd om inte dör, men det har inte räckt, naturligtvis. Samtidigt tycker jag ju att det är värre med alla djur som inte får mat, så man måste slakta. Och alla skogsbränder.

Trädgårdsentusiasterna i STA brukar mest se vintern och kylan som en utmaning, många ger sig på att försöka knäcka zoner och skyddar knappt härdiga växter med täckning och bubbelplast. Vilka effekter torkan kommer att ha på trädgårdarna mer långsiktigt är svårt att veta, säger Kerstin Jergil.

– Så här har det aldrig någonsin varit förut. Vad som överlevt och vad som dött kommer vi inte att se förrän nästa år. En del träd släpper sina blad, men rötterna lever vidare till nästa säsong, medan andra inte gör det. Jag har till exempel sett stora rhododendronbuskar som inte verkar överleva och jag har en del perenner i min egen trädgård som jag ser är gångna.

På växtmarknaden brukar medlemmarna sälja rariteter och ovanligare växter som är svåra att få tag på i handeln. Hur det blir på lördag återstår att se.

– Troligen blir det inte lika mycket växter som vanligt, men visst kan det hända att några har med sig lite ovanligare sorter, det vet vi inte. Det finns medlemmar som sår väldigt mycket, till exempel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!