"Marknaden ska inte äga infrastruktur"

Telia utmanar kommunens 73-miljonerssatsning på fiber. Ekonomin i kommunens projekt avgörs nu av villaägarnas beslut. Kommunen behöver en anslutningsgrad på 60 procent för att kalkylen ska gå ihop sig. - Jag ångrar ingenting av vår satsning, säger kommunalrådet Micael Glennfalk (M).

Ekonomin i villaägarnas hand. Kommunens fiberprojekt för 73 miljoner får konkurrens av Telia, men kommunalrådet Micael Glennfalk (M) ångrar ingenting. Foto: Telia

Ekonomin i villaägarnas hand. Kommunens fiberprojekt för 73 miljoner får konkurrens av Telia, men kommunalrådet Micael Glennfalk (M) ångrar ingenting. Foto: Telia

Foto:

Vimmerby2014-07-31 06:18


Glennfalk förvånas över Telias kampanj till cirka 1 500 villor i Vimmerby tätort.
- Det är märkligt att deras satsning på Vimmerby kommer först nu när vi har kommit halvvägs i vårt arbete med ett eget fibernät. Samtidigt förstår jag Telia. De vill göra vinst och komma åt de lönsamma delarna. Vi gör den här satsningen för att kunna fibrera landsbygden. Men vi har en Robin Hood-modell eftersom vi tycker att det här är en så viktig infrastrukturfråga för alla.

Avgörs av villaägarna
Grundtanken i kommunens projekt är att intäkterna från anslutningsavgifter i tätorten ska bekosta de dyrare anslutningarna på landsbygden. Hittills har inte Telia visat något intresse av kommunens landsbygd.
- 2011 ville de sätta upp adaptrar på landsbygden och köra mobil täckning och det ser alla att det är tur att vi inte gick med på. Vi blir aldrig lönsamma på landsbygden, men tillsammans med tätorten kan det här bli en lönsam historia för kommunen och ge intäkter på fem-tio miljoner årligen från 2030 och framåt.
Då krävs en anslutningsgrad på 60 procent, vilket motsvarar knappt 3 000 av kommunens hushåll. Ekonomin i projektet för 73 miljoner kronor avgörs nu till stor del av kommunens villaägare.
- Kalkylen spricker om vi får en dålig anslutningsgrad och då kommer en större del av projektets kostnad betalas av skattsedeln istället.
Är du orolig för att villaägare väljer Telia?
- Nej, jag tror att Vimmerbyborna inser att den här satsningen behövs och att alla tjänar på att tätort och landsbygd håller ihop.
Ångrar du något i projektet?
- Inte ett dugg.

Kommunalrådet Micael Glennfalk (M).
Kommunalrådet Micael Glennfalk (M).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om