MÄrten bygger butiker för ErikshjÀlpen över hela landet

MÄrten Myrefelt Àr regional projektledare för om- och nybyggnationen av ErikshjÀlpens second hand-butiker över hela landet.

MÄrten Myrefelt har arbetat med ErikshjÀlpen i mer Àn 10 Är.

MÄrten Myrefelt har arbetat med ErikshjÀlpen i mer Àn 10 Är.

Foto: Matilda Söderberg

Vimmerby2023-07-21 05:30
undefined
MÄrten Myrefelt Àr kringresande byggexpert.

Som kringresande byggexpert mÄste MÄrten Myrefelt ha stenkoll pÄ allt frÄn bygglov till kassasystem.

– Jag Ă€r en nörd, sĂ€ger MĂ„rten.

Inte minst mÄste han sÀtta sig in i den lokala kulturen för att arbetet ska flyta pÄ smÀrtfritt. Med byggprojekt frÄn BorlÀnge till Trelleborg kan den variera ganska pÄtagligt.

– Mitt jobb gĂ„r ut pĂ„ att förstĂ„ vilka regler som gĂ€ller lokalt, och att vi Ă€r anpassade efter dem. Mycket av de hĂ€r grejerna Ă€r tolkningsfrĂ„gor, vad folk tycker och tĂ€nker. Och myndighetsmĂ€nniskorna Ă€r ju ocksĂ„ personer, som ocksĂ„ tolkar och tycker och tĂ€nker, sĂ€ger MĂ„rten.
 

undefined
MÄrten Myrefelt har arbetat med ErikshjÀlpen i mer Àn 10 Är.


Ibland gÄr det ut pÄ att fÄ de lokala myndigheterna att förstÄ vilka regler det Àr som gÀller.


– Jag kan inte sĂ€ga emot nĂ„gon som Ă€r sakkunnig, som en brandkonsult, Ă€ven om jag vet vad det Ă€r som gĂ€ller. DĂ„ Ă€r det ingen idĂ© att brĂ„ka, utan jag mĂ„ste förstĂ„ hur de tĂ€nker, och förklara hur det fungerar ur deras synvinkel.

MÄrten planerar varje byggprojekt flera veckor i förvÀg.

– Planering, planering, planering. Det Ă€r det som gĂ€ller. Ju mer noggrant man Ă€r i förarbetet, desto mindre stress och press har man pĂ„ plats. Att tĂ€nka “jag löser det sen” existerar inte, sĂ€ger MĂ„rten.

VÀl pÄ plats handlar det om att arbeta sÄ kostnadseffektivt som möjligt. Ofta mÄste MÄrten och hans team förhÄlla sig till de resurser som finns tillgÀngliga för dem.

undefined
Ibland fÄr MÄrten gÄ in och anpassa planritningar för att möjliggöra utrymningsvÀgar.



– Det kan bli dyrt att lĂ€gga ut arbete pĂ„ konsult eller att hyra in snickare till exempel. DĂ„ försöker vi lösa saker sjĂ€lva eller ta hjĂ€lp av butiksvolontĂ€rer. Det handlar om att fĂ„ pengarna att trĂ€ffa rĂ€tt, sĂ€ger MĂ„rten.

ErikshjĂ€lpen Ă€r en barnrĂ€ttsorganisation. Överskottet frĂ„n försĂ€ljningen av begagnade varor i deras 62 butiker bidrar till att frĂ€mja barns hĂ€lsa, trygghet och utbildning bĂ„de i Sverige och runtom i vĂ€rlden. ErikshjĂ€lpen planlĂ€gger sina butiker med ambitionen att fĂ„ fler att handla second hand.

undefined
ErikshjÀlpens butik i Vimmerby befinner sig i lokaler med ett sluttande golv, nÄgot MÄrten mÄste anpassa inredningen efter.



– NĂ€r planerarna gör ett första utkast för en butik mĂ„ste vi se över den och tĂ€nka pĂ„ saker som utrymningsvĂ€gar. Börjar det brinna mĂ„ste vi kunna ta oss ut, dĂ„ kan vi fĂ„ gĂ„ in och Ă€ndra i ritningen, sĂ€ger MĂ„rten.

MÄrtens arbete gÄr ut pÄ att realisera butiksplaneringen för att skapa en trygg, tillgÀnglig och inbjudande shoppingmiljö.

– Ju bĂ€ttre butik det Ă€r, desto mer försĂ€ljning blir det. Ju mer produkter man kan sĂ€lja, desto mer pengar blir det. Ju mer pengar det inbringar, desto fler mĂ€nniskor fĂ„r hjĂ€lp i nöd. Det Ă€r det vi strĂ€var mot, sĂ€ger MĂ„rten.

undefined
MÄrten Myrefelt Àr regional projektledare för byggnationer av ErikshjÀlpens butiker.
PÄ plats kan MÄrten arbeta med allt frÄn att bygga vÀggar till att sÀtta upp skyltar.
PÄ plats kan MÄrten arbeta med allt frÄn att bygga vÀggar till att sÀtta upp skyltar.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!