En häst äter. Och en häst gör sig av med det den ätit. Ungefär en skottkärra gödsel per häst och tolvtimmars utepass är det ryggknäckande utgångsläget. Att mocka hagen är både tungt och tidskrävande, men viktigt. Inte bara för att hagen eller paddocken annars blir otrevlig och geggig. Gödsel som får ligga kvar sprider parasiter och leder till övergödning av marker och vattendrag.
– Med mina tre hästar skulle jag egentligen behöva lägga 45 minuter minst per dag på att mocka hagen, men så funkar det oftast inte. De flesta spar eländet till helgen, det blir många timmars hårt skitjobb, säger Marina Edberg och sätter sig på fyrhjulingen för att demonstrera den arbetsbesparande lösningen hon ska marknadsföra på välbesökta hästeventet Eurosport på Gothenburg Horse Show, som pågår till söndag.
Ett 20-tal Paddock Groomers anlände från Nya Zeeland i mitten på mars. Nya beställningar är på gång och hon har stora förhoppningar att den innovativa maskinen ska etablera sig starkt inom branschen.
Efter 25 år inom lokalvård, varav fem som chef för Vimmerby kommuns lokalvård, driver nu Marina Edberg tillsammans med sambon Oskar Daun företaget Mexod StädKvalité och service. Hon ingår också i styrelsen för branschorganisationen Städbranschen Sverige. Steget till hygien även inom hästnäring blev inte långt för hästintresserade Marina.
– Att ta hjälp av smart ergonomisk utrustning för att spara kroppen har alltid varit en av mina drivkrafter och vi har sedan tidigare tillgång till en ångtvätt som används för rengöring av stallboxar. När vi så kom över en Paddock Groomer, förstod hur bra den var och den svenske grossisten gick i konkurs innan maskinen på allvar kommit ut på svenska marknaden, tog vi kontakt med företaget i Nya Zeeland för vi ville lansera produkten i Sverige. Min sambo är bra på maskinservice och engelska, jag är bra på att sälja. Så vi kom överens.
Principen med ”skitmaskinen” är enkel. Den kopplas till en fyrhjuling, åkgräsklippare eller traktor. Sedan är det bara att åka över gödslet, som finfördelas av piggar och borstas upp i en behållare, som man sedan enkelt tömmer på gödselstacken, eller var man nu vill ha det.
– Det har inte funnits något liknande på den svenska marknaden. Det närmaste är en gödseldammsugare med tio meter lång slang, men den måste man använda med mer precision på varje mocka, som färsk eller blöt kan väga 5–6 kilo. Den här maskinen låter ingenting – det är bara fordonet du drar den med som låter – och du kan ju bara tänka dig hur skönt det är att slippa hantera gödsel som sitter fast i gräset.
Vimmerbyföretaget har i nuläget knutit till sig fyra återförsäljare runt om i landet.
– Vi tror på en stor marknad. Sverige är hästtätt och av 400 000 hästar i Sverige finns 143 000 bara i Stockholmsområdet. Marknaden kan bli stor även i Danmark, Tyskland och Holland. Den här maskinen löser en del av hästbranschens utmaningar när det gäller arbetstid, markyta och personalbrist.
Uppväxlingen i företaget gör att Marina Edberg räknar med anställningar.