"Massor av kultur för många barn försvann"

I samband med de kraftiga nedskärningarna av kulturen inför 2016 var det inte bara tjänster på Kulturskolan och en hel nämnd som avvecklades.
Även potten på 200 000 kronor för programverksamhet riktad till barn och unga försvann.
- Det ledde till att de teater- och musikproduktioner vi brukade köpa in till barn och ungdomar fick tas bort. Klart att det är en kännbar besparing, säger kultur- och fritidschef Anna Olausson.

Vimmerby2018-01-18 10:00

Tidigare i veckan presenterade Sveriges Radio Kalmar en sammanställning över kulturanslag per invånare i länets kommuner. Vimmerby hamnade på en föga smickrande jumboplacering - här har bidraget till kulturverksamheten minskat mest sedan 2014, med 30 procent.

"Missvisande", kommenterade kommunalrådet Tomas Peterson (M), som förklarar det hela med bland annat försäljningen av Astrid Lindgrens Näs och att kommunens stöd till kulturcentret försvann i och med försäljningen till Astrid Lindgrens Värld och familjen i våras. Han pekar också på att en stor del av den kraftiga neddragningen beror besparingarna i Kulturskolan.

- Vi låg bland de högsta i landet tidigare så då tyckte vi det fanns möjlighet att justera ner det lite, säger Tomas Peterson.

Men det finns de som tycker att även svaren från politikerna är missvisande, när kulturnedskärningarna summeras.

- Man säger aldrig ett ord om att programpengarna togs bort. Det var jättemånga barn som för en förhållandevis liten summa pengar fick ta del av musik och teater i vår kommun. Det här är borta i och med nedskärningen och det är mycket kultur som tagits ifrån barnen i Vimmerby, säger en av de som kontaktat vår tidning.

I kommunens kulturgaranti är samtliga barn och ungdomar från 3 års ålder till och med gymnasiet garanterade minst en kulturupplevelse per läsår. Programpotten på 200 o00 kronor har stått för en del av de här upplevelserna. Årskullar från förskoleklassen upp till gymnasiet har fram till 2016 fått tillgång till teater- och musikföreställningar. Programverksamheten har arrangerats av biblioteket, som också svarat för det praktiska arbetet med programmen från de externa medaktörerna.

- Det kunde vara olika årskurser olika år, och vilket utbud som erbjöds och passade. Så det är svårt att säga exakt hur många som drabbas, men kanske 3-4 årskurser per termin, säger kultur- och fritidschef Anna Olausson, som fördelade programpotten.

Hon säger att budgeten var för snål redan innan pengarna drogs in.

- Allt är relativt och beror på vad man ställer kostnader emot. För oss var det mycket pengar som försvann, men man ska också ha med sig att det inte hade hållit i längden, då produktionernas kostnader samt busskostnader för att frakta eleverna ökade och budgeten ändrade sig inte alls. Det var redan innan besparingen kännbart och vi fick göra avkall på ambitionen i vårt utbud. Men den här besparingen tog rejält på barn- och ungdomskulturen.

Kvar av programpotten blev pengar för bland annat läsfrämjande verksamhet som biblioteket har hand om, som Lässurr och Bokbiten.

Om besparingen inte fått så mycket uppmärksamhet utåt, är reaktionerna från skolorna desto tydligare.

- Klart att vi fått höra det här. Ingen besparing har gått obemärkt förbi och programverksamheten var väldigt uppskattad. Och programverksamheten var i praktiken grundbulten i kulturgarantin, det var utifrån den garantin började byggas, säger Anna Olausson.

I kulturgarantin står fortfarande programverksamheten med, men nu ska den revideras. Anna Olausson hoppas dock att programverksamheten kan komma tillbaka i framtiden.

- Vi kan inte annat än hoppas på att få tillbaka en del pengar, så vi kan jobba med det här igen. Nu får vi utgå från det vi har kvar. Men det vore förstås roligt om vi kunde få lite expansion istället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om