"Måste läggas stor vikt vid barnens situation"

"Det är framför allt barnen som varit här hela sina liv. De har skolgången. De har svenska språket och har formats som människor här och har egna förbindelser till Sverige. Sånt måste det läggas stor vikt vid."

Tre gånger har migrationsverket sagt nej till familjens ansökan om uppehållstidllstånd. Någon utvisning har aldrig verkställts. Familjen juridiska ombud, Martin Andria, pekar på en färsk dom han anser är prejudicerande och begär nu resning för att få en helt ny  ny prövning av Vimmerbyfamiljens exceptionella situation.

Tre gånger har migrationsverket sagt nej till familjens ansökan om uppehållstidllstånd. Någon utvisning har aldrig verkställts. Familjen juridiska ombud, Martin Andria, pekar på en färsk dom han anser är prejudicerande och begär nu resning för att få en helt ny ny prövning av Vimmerbyfamiljens exceptionella situation.

Foto: TT-Bild / Fialdini-Dahlqvist

Vimmerby2021-01-30 06:00

Det säger familjen Berishas juridiska ombud, Martin Andria, som nu begär resning i Migrationsöverdomstolen för att få till en helt ny prövning av familjens ansökan om uppehållstillstånd.

– Det finns ny grund i barnkonventionens starkare fäste. Barnen har levt sina liv här. Det är en exceptionell situation, även för sonen. Han är född i ursprungslandet, men han en stark förankring i Sverige, säger Martin Andria.

Enligt Migrationsverkets beslut saknar familjen tillräckliga skäl för att få stanna. Tre gånger har det blivit nej, men någon utvisning har aldrig verkställts.

I senaste beslutet skriver verkets beslutsfattare att man inte ser någon särskild anledning till att stoppa utvisningen med hänsyn till barnen och man ser heller inga hinder i barnkonventionens krav. 

Därmed riskerar familjen att utvisas när som helst. 

Martin Andria ser dock praktiska svårigheter.

– Hur utvisar man någon som inte är registrerad i mottagningslandet. Tas de ens emot? säger han.

Migrationsverket menar att det är familjens eget ansvar att ordna handlingar som krävs.

Martin Andria pekar på en dom i Migrationsöverdomstolen i januari i år som han anser är prejudicerande.

– Det är en 14-årig flicka som nu får stanna för att hon vistats så länge som 14 år i Sverige. Någonstans ser jag att Migrationsverket bör följa praxis från överdomstolen, och domen har stora likheter med familjen Berishas fall.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!