Idag måndag infaller världslivsmedelsdagen, en dag som inrättats av FN för att dra uppmärksamhet till att 800 miljoner människor svälter samtidigt som en tredje del matproduktionen enligt FN slängs eller förstörs. Att beställa in varor är lite som att spela rysk roulette menar handlarna. Det gäller att även kunden som kliver in fem minuter före stängning ska ha ett utbud att välja bland samtidigt som så lite som möjligt ska hamna i soporna. Knivigast är det med färskvaror som frukt och grönt, chark och mejeri.
Det handlar om att förebygga hela tiden. Vi mäter varje vecka och dag för dag vad som slängs och jobbar utifrån det med sortimentet, berättar Coop Vimmerbys butikschef Björn Johansson. En viss mängd varor måste man ha för att det ska finnas i hyllan. Det är svårt att veta hur mycket man ska beställa, ibland ska folk ha mjölk och ibland inte så det händer ibland att det slår fel. Det är en evig kamp.
Varor för 1,5 miljoner går förlorade hos Ica Kvantum i Vimmerby och för runt en halvmiljon hos Coop Vimmerby då de hinner passera bäst-före datum eller sista förbrukningsdag.
Om något går ut så slänger vi det, berättar handlare Pelle Lindqvist på Ica Kvantum. Det är inte säkert att de varor vars bäst före-datum gått ut är dåliga och vi skulle fortfarande få lov att sälja dem men vi vill vara på den säkra sidan. Märkningen sista förbrukningsdag får vi inte sälja efter datumet eftersom varorna som färs, inälvsmat och skaldjur är mer känsliga. Bäst före-datumet är istället mer en rekommendation så har man en vara med utgånget datum hemma kan man själv lukta och smaka för att se om den är okej.
På Coop i Vimmerby har de samma policy kring varor med utgånget datum. Både Pelle och Björn trycker på att det som gäller för att minska matsvinnet är att arbeta förebyggande.
Vi ser till att förvaringskedjan fungerar hela vägen, berättar Pelle. Det kan man även tänka på som kund att ta med en kylväska när det varmt ute så håller varorna längre. Vi försöker också sätta ner produkterna i tid och har ett litet skåp i köttavdelningen där vi ställer dem så att de syns. Då brukar de flesta gå åt. I framtiden kanske vi kan bli ännu bättre på att använda produkter håller på att gå ut i vår egen tillverkning.
Både ekonomi och miljö påverkas av matsvinn. Det totala svinnet per år ska enligt Livsmedelsverket ha samma klimatpåverkan som utsläppen från 360 000 bilar. Enligt myndigheten kan ändrade vanor kring vad som hamnar i papperskorgen för ett hushåll spara upp till 6000 kronor per år. Även i butiken kan privatpersoner genom sina val hjälpa till att hålla nere matsvinnet.
Vet man med sig att man kommer använda grädden man köper på en gång så är det bättre att man tar den som går ut om två dagar istället för fem, menar Pelle. Man kan även tänka på att inte ställa kylvaror ute i butiken för då är vi tvungna att slänga dem eftersom vi inte vet hur läge de stått.
Att vara flexibel med sina val menar Björn är ett annat sätt.
Vi försöker minimera svinnet genom att ta bort de varor som folk inte köper ur sortimentet. Då kanske det är någon kund som blir besviken men det finns många olika märken som till exempel har jordgubbssmak. Som kund kan man hjälpa till genom att prova en annan om den man är van vid inte finns tillgänglig.