Tempo slutar med Swish – efter flera bedrägerier

Tre olika kunder har blåst Tempo i Vimmerby på pengar genom att betala med fejk-Swish. Därför slutar nu butiken med tjänsten.

Tempo i Vimmerby har blivit blåst på pengar genom Swish-bedrägerier. "Det här känns inte bra", säger handlaren Björn Johansson.

Tempo i Vimmerby har blivit blåst på pengar genom Swish-bedrägerier. "Det här känns inte bra", säger handlaren Björn Johansson.

Foto: Elin Elmström/Joakim Blomqvist

Vimmerby2023-05-12 12:00

Björn Johansson, handlare på Tempo i Vimmerby, vill inte avslöja hur mycket pengar butiken blivit lurad på men säger att det handlar om tre olika kunder. Ett köp gällde ett tvåsiffrigt belopp och de andra gällde tresiffriga belopp.

Han drar nu i nödbromsen och slutar tills vidare helt med att ta emot Swish-betalningar.

Bedragarna förefaller ha använt app-lösningar som simulerar samma procedur som riktiga Swish gör. Det vill säga att det kommer upp en grön bild som man kan "plinga" på för att kolla att betalningen verkligen är genomförd.

Fejkapparna gör med andra ord att vem som helst kan bli lurad, från handlare till privatpersoner. Enda sättet just nu att skydda sig är att logga in på bankkontot och se om betalningen är insatt.

– Jag vet handlare som går in och kollar bankkontot så att pengarna verkligen kommit in. Men det kan inte en kassörska i butiken göra när det är lång kö och jag vill inte att bankkontot ska ligga öppet ute i butiken, säger han.

Tempo vet vilka förövarna är. Butiken har övervakningskameror som körts mot kassaregistret. Därför kan de se exakt vilka personerna är.

Bedrägerierna är polisanmälda och Tempo avvaktar nu polisens vidare arbete i ärendet. Björn Johansson räknar också med att ta en sväng till banken under fredagen för att diskutera säkerheten kring Swish-betalningar.

– Jag har inte riktigt hunnit med att ta tag i allt än, jag har ju ett jobb som också ska skötas, säger han.

Björn Johansson är besviken på bedrägerierna.

– Jag vet inte om vi har blivit blåsta innan med Swish. De som skor sig på andra hittar alltid på nya saker. Det är ju i och för sig inget nytt, vi har folk som stjäl och snattar och vill ha våra varor. Vi är luttrade. Men det här känns inte bra.

Han tror inte att så många butiker tar Swish. För hans egen del började det när butiken körde ut varor och började med Swish för att underlätta betalningarna eftersom de inte tar kort vid utkörning.

– Det är en service vi har haft, alla har alltid med sig telefonen. Vi får se om vi återupptar Swish igen, säger Björn Johansson.

Swish startade 2012 som ett samarbete mellan sex svenska banker, senare har fler banker anslutit sig. Ungefär åtta miljoner svenskar använder Swish som är ett populärt sätt att göra direktbetalningar mellan privatpersoner och det används också av flera företag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!