I flera nyhetsmedier, som exempelvis P4 Jönköping och TT, har det under de senaste veckorna rapporterat om att brist på kött, i synnerhet nötkött, resulterat i tomma hyllor i svenska matbutiker.
Isabel Moretti, vd för organisationen Svenskt kött, berättar för TT att utbudet inte matchar efterfrågan främst beror på jul- och nyårshelgerna som varit. På grund av många röda dagar påverkas transporten och logistiken. Dessutom konsumeras mer kött denna tid på året.
Även matbutikerna i Vimmerby har påverkats.
Jennie Nelson, butikschef på Coop i Vimmerby:
– Vi har haft jättedåligt med köttleveranser i två veckor, och det handlar om all form av kött. Jag har hört att det varit på tapeten i nyheterna.
Hon vittnar om att hyllorna vissa dagar ekat tomma i butiken. Men som av en slump packades en större leverans kött upp under Vimmerby Tidnings besök i butiken.
– Bland annat beställde jag hem nötfärs på rulle för att gardera mig lite, förklarar Jennie samtidigt som hon fyller på i hyllorna.
Vad brukar kunderna ersätta köttet med när det finns mindre av det?
– Vi har ju en del fryst kött som också funkar bra. Sen är det såklart fisk och kyckling som är det vanligaste alternativen. Kycklingen har sålt väldigt bra nu i samband med en kampanj vi hade. I vego-hyllorna händer det inte så mycket. Vi har inte märkt av någon ökning där.
Pelle Lindqvist, som driver Ica Kvantum i Vimmerby, medger att de märkt av bristen på vissa detaljer.
– Men vi kanske har en fördel av att jobba med andra externa leverantörer än bara Ica, och har krokar ute på annat håll. Den större delen av det vi säljer är det svenska köttet, och det är en självförsörjningsgrad som inte täcker hela landet. Därför blir det tydligt när det blir ett glapp i slakt och produktion.
Just den här julen kan ha haft större påverkan än tidigare år.
– Eftersom helgdagarna legat som de gjort har man kunnat ha släkten på besök under fler dagar än vanligt. Då äter man på ett lite annat sätt. Framförallt nötkött, som entrecote, är ju lite mer förknippat med fest. Det blir ett annat sätt att konsumera på.
Har ni lidit av tomma kötthyllor?
– Det har varit hyggligt hos oss. Som sagt har vi lyckats fånga upp kött genom att handla från flera leverantörer, som exempelvis direkt från Scan. Det kan rädda upp situationen. Just nu när vi pratar ser det okej ut. Det är lövbiffen som släpar efter lite, annars har vi ett fullgott sortiment.