De stigande matpriserna driver ocksÄ upp kommunens kostnader för mat. 1,2 miljoner kronor dyrare har det blivit pÄ Ärsbasis. Men nÄgot konkret sparkrav har kostenheten inte fÄtt.
â Nej, inte i dagslĂ€get. Men vi mĂ„ste Ă€ndĂ„ se över allt vi gör. Vi Ă€r bundna vid avtalen med vĂ„ra leverantörer och vi har ett uppdrag att laga bra mat Ă„t elever och Ă€ldre, sĂ€ger kostchefen Sofia Andersson.
Hon beskriver att ÄtgÀrderna för att hÄlla ner kostnaderna strÀcker sig genom hela kedjan frÄn bestÀllning av livsmedel, i matlagningen i köken till att hÄlla ner matsvinnet i varje matsal.
Blir det exempelvis mindre mÀngd kött i köttfÀrssÄsen?
â Vi utgĂ„r frĂ„n vĂ„ra recept och sen blir det inte mer mĂ€ngd kött Ă€n vad som behövs för att kvalitĂ©ts- och nĂ€ringskraven ska vara tillgodosedda.
Försvinner rÀtter frÄn menyerna?
â Vi har rullande matsedlar som Ă€ndras hela tiden.
Panadda Svensson ansvarar för Vimarköket dÀr det serveras mellan 750 och 800 portioner varje lunch. Utöver det lagas över tusen portioner till andra kök.
â Vi Ă€r noga med att inte laga för mycket, utan att vi kan ta vara pĂ„ exempelvis överbliven köttfĂ€rs och göra andra rĂ€tter av det nĂ€r det Ă€r "kockarnas val", sĂ€ger hon.
Eleverna Oskar Gustafsson och Wilmer Dyrberg tycker maten oftast Àr god och de vill absolut ha kvar spagetti med köttfÀrssÄs pÄ menyn. Och hamburgare.
Ăr det nĂ„got ni tycker kan strykas om det ska sparas pengar?
â Nej, tror inte det...