"Köken jobbar hÄrt för att hÄlla ner kostnaden"

"Spagetti med köttfÀrssÄs fÄr de inte ta bort frÄn menyn". Oskar Gustafsson och Wilmer Dyrberg i sexan pÄ Vimarskolan Àr tydliga med vilken rÀtt som Àr favorit i skolmatsalen.

Personalen i matsalen och i köket pÄ Vimarskolan försöker hÄlla mÀngden lagad mat sÄ nÀra vad som gÄr Ät varje dag. Man lagar dagligen 750 till 800 luncher.

Personalen i matsalen och i köket pÄ Vimarskolan försöker hÄlla mÀngden lagad mat sÄ nÀra vad som gÄr Ät varje dag. Man lagar dagligen 750 till 800 luncher.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-10-29 12:00

De stigande matpriserna driver ocksÄ upp kommunens kostnader för mat. 1,2 miljoner kronor dyrare har det blivit pÄ Ärsbasis. Men nÄgot konkret sparkrav har kostenheten inte fÄtt.

– Nej, inte i dagslĂ€get. Men vi mĂ„ste Ă€ndĂ„ se över allt vi gör. Vi Ă€r bundna vid avtalen med vĂ„ra leverantörer och vi har ett uppdrag att laga bra mat Ă„t elever och Ă€ldre, sĂ€ger kostchefen Sofia Andersson.

Hon beskriver att ÄtgÀrderna för att hÄlla ner kostnaderna strÀcker sig genom hela kedjan frÄn bestÀllning av livsmedel, i matlagningen i köken till att hÄlla ner matsvinnet i varje matsal.

Blir det exempelvis mindre mÀngd kött i köttfÀrssÄsen?

undefined
Sofia Andersson Àr kostchef i Vimmerby kommun. Hon sÀger att man jobbar hÄrt för att hÄlla ner kostnaden för livsmedel samtidigt som maten ska vara bra och god.

– Vi utgĂ„r frĂ„n vĂ„ra recept och sen blir det inte mer mĂ€ngd kött Ă€n vad som behövs för att kvalitĂ©ts- och nĂ€ringskraven ska vara tillgodosedda.

Försvinner rÀtter frÄn menyerna?

– Vi har rullande matsedlar som Ă€ndras hela tiden.

Panadda Svensson ansvarar för Vimarköket dÀr det serveras mellan 750 och 800 portioner varje lunch. Utöver det lagas över tusen portioner till andra kök.

– Vi Ă€r noga med att inte laga för mycket, utan att vi kan ta vara pĂ„ exempelvis överbliven köttfĂ€rs och göra andra rĂ€tter av det nĂ€r det Ă€r "kockarnas val", sĂ€ger hon.

undefined
Eleverna Oskar Gustafsson och Wilmer Dyrberg gÄr i sexan pÄ Vimarskolan och tycker maten oftast Àr god. Om det mÄste sparas pÄ maten vill de absolut ha kvar bÄde spagetti med köttfÀrsÄs och hamburgare pÄ skolmenyn.

Eleverna Oskar Gustafsson och Wilmer Dyrberg tycker maten oftast Àr god och de vill absolut ha kvar spagetti med köttfÀrssÄs pÄ menyn. Och hamburgare.

Är det nĂ„got ni tycker kan strykas om det ska sparas pengar?

–  Nej, tror inte det...

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!