"Köken jobbar hårt för att hålla ner kostnaden"

"Spagetti med köttfärssås får de inte ta bort från menyn". Oskar Gustafsson och Wilmer Dyrberg i sexan på Vimarskolan är tydliga med vilken rätt som är favorit i skolmatsalen.

Personalen i matsalen och i köket på Vimarskolan försöker hålla mängden lagad mat så nära vad som går åt varje dag. Man lagar dagligen 750 till 800 luncher.

Personalen i matsalen och i köket på Vimarskolan försöker hålla mängden lagad mat så nära vad som går åt varje dag. Man lagar dagligen 750 till 800 luncher.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-10-29 12:00

De stigande matpriserna driver också upp kommunens kostnader för mat. 1,2 miljoner kronor dyrare har det blivit på årsbasis. Men något konkret sparkrav har kostenheten inte fått.

– Nej, inte i dagsläget. Men vi måste ändå se över allt vi gör. Vi är bundna vid avtalen med våra leverantörer och vi har ett uppdrag att laga bra mat åt elever och äldre, säger kostchefen Sofia Andersson.

Hon beskriver att åtgärderna för att hålla ner kostnaderna sträcker sig genom hela kedjan från beställning av livsmedel, i matlagningen i köken till att hålla ner matsvinnet i varje matsal.

Blir det exempelvis mindre mängd kött i köttfärssåsen?

undefined
Sofia Andersson är kostchef i Vimmerby kommun. Hon säger att man jobbar hårt för att hålla ner kostnaden för livsmedel samtidigt som maten ska vara bra och god.

– Vi utgår från våra recept och sen blir det inte mer mängd kött än vad som behövs för att kvalitéts- och näringskraven ska vara tillgodosedda.

Försvinner rätter från menyerna?

– Vi har rullande matsedlar som ändras hela tiden.

Panadda Svensson ansvarar för Vimarköket där det serveras mellan 750 och 800 portioner varje lunch. Utöver det lagas över tusen portioner till andra kök.

– Vi är noga med att inte laga för mycket, utan att vi kan ta vara på exempelvis överbliven köttfärs och göra andra rätter av det när det är "kockarnas val", säger hon.

undefined
Eleverna Oskar Gustafsson och Wilmer Dyrberg går i sexan på Vimarskolan och tycker maten oftast är god. Om det måste sparas på maten vill de absolut ha kvar både spagetti med köttfärsås och hamburgare på skolmenyn.

Eleverna Oskar Gustafsson och Wilmer Dyrberg tycker maten oftast är god och de vill absolut ha kvar spagetti med köttfärssås på menyn. Och hamburgare.

Är det något ni tycker kan strykas om det ska sparas pengar?

–  Nej, tror inte det...

Panadda Svensson är en av de ansvariga för Vimarköket.
Panadda Svensson är en av de ansvariga för Vimarköket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!