Materialmännen byter kedja – blir en del av XL-Bygg

Det senaste halvåret har flera byggjättar försökt köpa Materialmännen. Alla har fått nobben. Istället byter företaget kedja – till XL-Bygg. "Det känns helt fantastiskt", säger vd:n Linda Carlsson.

Linda Carlsson är vd på Materialmännen. Hon är mycket nöjd med att företaget kommer bli en del av XL-Bygg, som tillsammans med Bolist är Sveriges största bygghandelskedja.

Linda Carlsson är vd på Materialmännen. Hon är mycket nöjd med att företaget kommer bli en del av XL-Bygg, som tillsammans med Bolist är Sveriges största bygghandelskedja.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2022-10-06 09:09

På torsdagsmorgonen blev det officiellt att Materialmännen – som har butiker i Vimmerby, Eksjö, Västervik, Oskarshamn, Tranås och Valdemarsvik – byter kedja. Från Woody Bygghandel till XL-Bygg.

Det är en stor förändring i Materialmännens historia.

– Vi har tillhört Woody, eller Interpares som de hette tidigare, sedan 70-talet. Men nu är det läge att byta. Förändringen träder i kraft den 1 februari nästa år, säger Linda Carlsson. 

När Vimmerby Tidning får tag på Materialmännens vd befinner hon sig på den spanska solkusten för att spela padel. Det går inte att ta miste på glädjen över torsdagens företagsnyhet.

– Det känns verkligen hur bra som helst! Det är som att starta ett nytt företag.

Vad är bakgrunden till det här bytet?

– Byggbranschen är inne i en stark konsolideringsfas, där XL/Bolist och Woody är de enda frivilligkedjorna som finns i Sverige. I övrigt är det bara kapitalkedjor med utländska ägare, som exempelvis Beijer, K-Bygg och Optimera. De här jättarna köper upp lokala bygghandlare på löpande band, men den vägen vill inte vi gå, säger Linda Carlsson.

I nästa andetag avslöjar hon att flera byggjättar har försökt köpa Materialmännen den senaste tiden.

– Det är fyra olika konstellationer som har kontaktat mig och försökt köpa företaget. Det var inte aktuellt, hur mycket pengar jag än hade fått. Pengarna är inte min drivkraft, utan jag har för jäkla roligt på jobbet och jag har mycket kvar att ge tillsammans med mina medarbetare.

– Samtidigt har det funnits en oro för framtiden, i takt med att Woody har tappat delägare på delägare. Då tappar man också power när leveransavtalen ska förhandlas. Istället fanns XL-Bygg som ett alternativt spår. Nu kan jag fortsätta driva Materialmännen som ett familjeföretag, samtidigt som det finns mycket muskler i ryggen med bra villkor.

Kommer kunderna märka någon skillnad?

– Till att börja med kommer hela företaget omprofileras. Vi kommer heta XL-Bygg Materialmännen, vilket innebär att alla loggor och skyltar ska bytas ut. Bland Vimmerbyborna kommer vi säkert heta MM i lång tid framöver, men den yngre generationen kommer kanske kalla oss XL-Bygg.

– I övrigt vill jag inte att kunderna ska märka så stor skillnad, mer än att vi blir starkare på vissa produktgrupper. Det viktigaste med att behålla företaget lokalt är att vi kan vara snabbfotade och ta beslut på en sekund om det behövs. Dessutom stannar skattepengarna i Vimmerby kommun.

Påverkas personalen på något sätt?

– Nej, inte i förstaläget. Men i ett längre perspektiv är tanken att vi ska växa. Det kan nog dyka upp del nyetableringar framöver, som jag inte kan berätta om än.

Till sist: Det är oroliga tider med stigande räntor, energikris och krig, vilket påverkar många företag. Hur mår ni?

– Än så länge mår vi bra, men som alla andra rustar vi för ett tufft 2023. Den här förändringen är ett led i att gasa, istället för att bromsa. Det är mycket negativt som händer just nu så känns fantastiskt att kunna gå ut med en positiv nyhet. Det bara glödde i medarbetarnas ögon när jag åkte runt och berättade om förändringen tidigare i veckan. En del var nog lite oroliga över att företaget skulle säljas, säger Linda Carlsson.

XL-Bygg består av ett 100-tal fristående anläggningar runt om i landet och ingår i Mestergruppen Sverige AB, tillsammans med Bolist och Järnia.

Materialmännen

Materialmännen grundades 1975 av Håkan Carlsson. Sedan många år tillbaka är det hans dotter, Linda Carlsson, som leder företaget.

Utöver huvudbutiken i Vimmerby finns Materialmännen på fem andra orter i Småland/Östergötland: Västervik, Oskarshamn, Eksjö, Tranås och Valdemarsvik. Företaget bedriver detaljhandel inom bygg- och möbelbranschen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!