Olika vägar till att bli behörig lärare uppmuntras

Mathias Petersson, 26, började som elevassistent. Nu är han snart färdigutbildad lärare och är redan klasslärare på Vimarskolan. Så arbetar Vimmerby för fler behöriga lärare.

Mathias Petersson har med tiden insett hur viktigt det är med lärarlegitimation, även om inga elever har påpekat att han är obehörig.

Mathias Petersson har med tiden insett hur viktigt det är med lärarlegitimation, även om inga elever har påpekat att han är obehörig.

Foto: Privat

Vimmerby2022-08-14 20:00

I tre år har han jobbat på Vimarskolan, först som elevassistent men efter ett år blev han klasslärare när ansvarig lärare skulle gå i deltidspension. 

Mathias Petersson hade tidigare funderat på att utbilda sig till lärare men det var först efter att han blev anställd på skolan som han vågade ta steget.

– I mitt fall är det så att det jag lär mig på högskolan kan jag använda och testa direkt i klassrummet. Det gör mig till en bättre lärare.

Han har ett år kvar på mellanstadielärarprogrammet som han läser på distans och arbetar 75 procent på Vimarskolan.

– Det funkar för mig även om det är tufft. Jag rekommenderar inte att plugga heltid och jobba så mycket. Men jag rekommenderar självklart att jobba i skolan och plugga samtidigt bara man hittar en bra balans. 

Han upplever att skolan ger honom förutsättningarna för att kombinera dessa två och att de lägger schemat utefter hans studier. Som obehörig lärare gäller det att vara inställd på att de måste skicka in en jobbansökan varje år.

Om någon behörig söker kan de mycket väl bli bortvalda eller satta i en annan arbetsroll.

– Jag är tydlig med eleverna inför sommarlovet att jag bara anställs ett år i stöten och att vi får se hur det blir efter lovet. Inga elever har någonsin kommenterat att jag är obehörig.

Senaste läsåret hade 69,7 procent av lärarna i grundskolan lärarlegitimation i Vimmerby. Bland gymnasielärarna hade 93,5 procent lärarlegitimation med behörighet i ämnet de undervisade i.

Är det svårt att rekrytera behöriga lärare?

– Generellt är det svårigheter att hitta språklärare, det utbildas nog inte så många. Vi är ingen jättestor kommun och har inget lärosäte men vi har många duktiga vikarier som vi inte får fastanställa för de inte är legitimerade, säger Pia Ehrnlund Bengtsson, verksamhetschef för grundskola och särskola.

undefined
Pia Ehrnlund Bengtsson berättar att flera vikarier inom skolan är väldigt uppskattade och uppmuntrar att de ska vidareutbilda sig. Detta för att kunna erbjuda dem en fast tjänst.

Hon berättar att de uppmuntrar vikarier till vidareutbildning, exempelvis studier på fritid där kommunen finansierar kurslitteraturen och att de får ledigt för att studera och delta i examinationer.

I grundskolan är det totalt 220 personer anställda och 35 i fritidshemmen. Vissa av dessa arbetar både i skola och fritidshem. 24 personer arbetar inom särskolan.

På gymnasiet är det 68 anställda. Hur många som är anställda vid terminsstarten vet Pia Ehrnlund Bengtsson inte och om det blir fler eller färre obehöriga lärare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!