Matilda, 18, vill göra skillnad

Ordnar event till stöd för flyktingar både lokalt och på Lesbos.

"Jag måste göra något", säger 18-åriga Matilda Strömdahl, som går tredje året på mediaprogrammet i Vimmerby.  Foto: Rebecca Forsgren Malmström

"Jag måste göra något", säger 18-åriga Matilda Strömdahl, som går tredje året på mediaprogrammet i Vimmerby. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Vimmerby2015-11-18 06:34


UPPDATERING:
I morgon är det dags för 18-åriga Matilda Strömdahls evenemang Tillsammans gör vi skillnad på Fabriken i Vimmerby. Ett initiativ till förmån för flyktinghjälp på såväl det lokala planet, som på Lesbos, dit Matilda åker om några veckor som volontär.

Hur känns det - allt under kontroll?
- Det känns nervöst men samtidigt spännande. Jag har fått jättefin respons och många fina kommentarer!

Elin Namnieks, en av artisterna, har tydligen blivit hes?
- Ja, det är trist, men vi letar efter någon som kan ersätta henne och jag väntar på besked från en annan musiker.


På lördag blir det konsert och loppis på Fabriken i Vimmerby. Alla intäkter går till stöd för flyktingarna som kommit till Vimmerby - och till livets nödtorft till de som anländer till den grekiska ön Lesbos. Bakom initiativet "Tillsammans gör vi skillnad" står Vimmerbytjejen Matilda Strömdahl, 18, som själv följer med en volontärgrupp till Grekland.

- Jag kan inte bara sitta och titta på. Jag vill göra skillnad.

Bilden på den döde treåringen Alan Kurdi i september blev väckarklocka - för Mathilda Strömdahl som för så många andra blev flyktingkatastrofen verklig. Men hon tar också steget till handling.

- Jag kände att jag kan inte bara sitta här och ha det gott utan göra något.

Om några veckor följer hon med en volontärgrupp till grekiska ön Lesbos.

- Vi har kontakt med andra volontärer och hjälporganisationer på plats. Det gäller att förbereda sig, att ha en plan och struktur för att det vi gör ska bli så effektivt som möjligt. Men arbetsuppgifter finns det ju, allt från att dela ut vatten och mat och torra kläder till att hjälpa människor upp ur vattnet och att köra människor till öns huvudstad, där resan fortsätter ut i Europa. Det är sju mil från kusten in till stan, så det är långt att gå, särskilt för barn och gamla.

De senaste veckorna har hundratals flyktingar anlänt till Vimmerby och Matilda Strömdahl vill göra också något på hemmaplan.

Hon kontaktade Peter Knutsson på Fabriken, som hjälpt många ungdomar att förverkliga sina idéer - och som engagerat sig i flyktinghjälpen i Vimmerby. Tankarna landade i ett event, Tillsammans gör vi skillnad, på Fabriken, nu på lördag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om