Matilda, 21, driver eget företag: "Blir inte mycket tid att vila"

Som yngre sydde hon inte alls och gick gärna på klädrea med kompisarna. Nu driver Matilda Hemmingsson eget sömnadsföretag med fokus på återbruk, pluggar till mönsterkonstruktör och brinner för hållbarhet. "Man behöver inte alltid köpa nytt", säger hon.

Tv: Matilda Hemmingsson visar upp ett set sytt av slipsar.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2024-10-05 07:00

Vimmerby Tidning träffar Matilda Hemmingsson en fredagseftermiddag i september, kanske den sista riktigt sommarvarma dagen för året. Solen står lågt över familjegården, Åkemåla Gård, när vi rullar in på gårdsplanen. I huset där vi slår oss ner för intervju bor egentligen hennes morfar, men det är också där som Matilda har sin ateljé.

– Mormor bodde också i det här huset när hon levde, och hon sydde väldigt mycket. När hon gick bort för ungefär fem år sedan tog jag ner symaskinen med tanken att "någon måste ju kunna sy när man bor på en gård". Det var där intresset började, säger Matilda Hemmingsson och berättar att hon fick ärva både tyg, tråd och verktyg för att kunna fortsätta hantverket.

undefined
Matilda Hemmingsson beskriver sig själv som en lite rastlös mångsysslare som alltid vill ha rörelse framåt. Samtidigt som hon pluggar heltid på textilhögskolan i Borås driver hon företaget Hemcod.

Det här var när Matilda gick andra året på gymnasiet. Något år senare imponerade hon på kompisarna genom att sy hon sin egen studentklänning och efter det har intresset för sömnad bara stegrat. En särskild stor skjuts fick det när hon under två års tid pluggade hållbar textil på Gamleby folkhögskola, efter ett "sabbatsår" med jobb på fritids och vikariat som textilslöjdslärare på Astrid Lindgrens skola.

– Först då kunde jag hålla på med det jag tycker är kul på heltid. Innan hade jag bara haft utrymme att sy på fritiden. Det var när jag pluggade på folkhögskola det tog fart på riktigt.

undefined
Matilda började sy andra året i gymnasiet, och efter det har både intresset och kunskaperna ökat. När hon idag går in i butiker kan hon se plagg och tänka att "det där kan ju jag sy själv - varför skulle jag köpa det?"

Redan innan utbildningen drog igång hade Matilda siktet inställt på framtiden. Hon hade bestämt sig för att starta eget företag och namnet var bestämt långt innan terminsstart – Hemcod (Hemmingsson collection of design). Idén till varumärket var alltså klar innan hon hade bestämt företagets exakta inriktning.

– När jag pluggade i Gamleby bodde jag på internat där, så jag hade mycket tid att tänka och testa olika visioner. Men så sydde jag en väska som jag tyckte om och tänkte att "varför inte sälja väskor". Så fick det bli.

Företaget Hemcod startade hon upp på riktigt i början av 2023. Konceptet går ut på att hon syr upp väskor av återvunna tygstycken i olika stuk, det kan vara allt från gardiner till trasiga jeans. Allt görs efter kundbeställningar, så det finns sällan något överflödigt lager.

– Hållbarhet har alltid varit prio. Jag vill att textiler ska kunna leva vidare och ett av målen med företaget är att sprida vidare det tankesättet. Man behöver inte alltid köpa nytt.

undefined
Idén till varumärkesnamnet Hemcod var klart redan innan Matilda hade bestämt företagets exakta inriktning, vilken just nu är att sy och sälja axelväskor tillverkade av återvunna textilier. "Hållbarhet har alltid varit prio", säger hon.
undefined
"När jag såg det här tyget kände jag bara att "det där måste jag sy en väska av". Nu har jag sytt upp några stycken som jag ska sälja på marknad, annars brukar jag inte ha något lager", säger Matilda Hemmingsson och konstaterar att randigt eller jeans annars är mest populärt bland kunderna.

Matilda strävar efter att i framtiden kunna utveckla företaget till att bli något mer än att produkterna hon säljer. Exakt vad det innebär vet hon inte riktigt än, men en vision är att kunna hålla kurser i sömnad och föreläsa om återbruk. En önskan är att kunna hjälpa andra att ta till vara på sina kreativa idéer, exempelvis när det kommer till att sy om kläder.

Samtidigt vill hon påminna om att man "inte behöver vara tant" för att slå sig ner vid symaskinen.

– Jag vill alltid framåt och just nu är det bara tiden som sätter stopp. Jag vill gå in helhjärtat i allt jag gör, så det är ibland svårt att hinna med vardagen. Det blir inte mycket tid till att vila, men det är så jag vill ha det.

undefined
Det här tvådelade setet med en långkjol och en topp sytt av slipsar har Matilda tillverkat i samarbete med Erikshjälpen i Vimmerby.
undefined
Från slipsar till kjol.
undefined
Denna outfit (som även den ställdes ut på Erikshjälpen) har Matilda sytt av gamla slipsar och ett årervunnet spetstyg.

För ja, fullt upp kan man minst sagt säga att Matilda Hemmingsson har det. Förutom att driva eget företag har hon nyligen börjat plugga igen. Den här gången har flyttlasset gått till Borås där hon läser till "garment technical designer", en sorts mönsterkonstruktör. Valet av just den utbildningen grundade sig i att Matilda ville läsa något som har en tydlig koppling till yrkeslivet, även om hon inte vet exakt vad hon vill göra med det i framtiden.

– Just nu tänker jag mest att det kommer gynna mig i det egna företaget att lära mig programmen och få tillgång till mycket kunskap. Sen blir det kanske en utmaning att hitta ett hållbart företag att vara på när vi ska ut och göra praktik. I den här branschen finns det tyvärr väldigt många som jobbar med ohållbar produktion.

I många branscher pratar man om den tekniska utvecklingen och hur AI (artificiell intelligens) kommer att påverka – hur går snacket inom det här området?

Man kan säga att det vi gör just nu har kommit med att tekniken blir bättre och att det kommer nya program. Bland annat finns det program där man kan skapa plaggen på en avatar, vilket gör att man slipper sy upp flera onödiga testplagg för att kunna testa på modeller i olika storlekar. Istället kan vi göra det i datorn för att se hur plagget formar sig på kroppen, även om det inte alltid är en skottsäker metod. Sen är det ju så att AI aldrig kommer att kunna sy ett par ordentliga jeans.

undefined
Här syns Matilda i ett par jeans hon sytt av just andra jeans. Intresset för hållbarhet pch återbruk förklarar hon att hon har ärvt från sin mamma och mormor.
undefined
Gamla jeans blev nya jeans och en väska när Matilda slog sig ner vid symaskinen.

När vi pratar om hur branschen ser ut kommer vi in på den rekommendation som Naturskyddsföreningen nyligen gick ut med om att svenskar bör köpa max fem nyproducerade plagg per år. En siffra som förmodligen får många att haja till (till och med Matilda) och som blivit lite av en snackis.

Hur många nyproducerade plagg köper du på ett år?

– Hmm, nästan allt jag köper är second hand och det försöker jag peppa mina kompisar i att göra också. Det är nog främst skor som jag ibland köper nytt. Men vad ska man säga, max tre plagg kanske. När jag var yngre var jag en riktig reatorsk och älskade att handla på affärer som HM, nu går jag inte ens in i den sortens butiker längre.

För att inspirera andra till en mer hållbar konsumtion använder Matilda Hemmingsson sina sociala kanaler. Tiktok använder hon både för att marknadsföra sitt företag och visa upp livet som egenföretagare, men också för att visa hur hon jobbar med remake och stylar sina vintagefynd.

Stannar du någonsin upp för att reflektera över allt som du hunnit med?

– Jag är lite dålig på att fira saker. Det kanske har med att göra att jag inte haft så konkreta mål, utan mest gasat på framåt. Det kanske kommer i vinter när jag är själv i Borås och får mycket tid att tänka. Det händer ibland att jag tvivlar på mig själv och varför jag startade företaget, men så kan man få peppande kommentarer och det ger ny energi.

Att bo själv i en stad innebär en ordentlig omställning för Matilda som är van vid tillvaron på familjegården där det alltid finns folk att umgås med, eller internat där man har nära grannar. Planen är att någon gång i framtiden flytta tillbaka till Åkemåla Gård och på så sätt sluta cirkeln.

– Min och mammas (Caroline Hemmingsson, Bäckängaprodukter, reds.anm.) dröm är att ha ett litet hantverkshus här nere på gården, där vi kanske kan ha lite kurser, hon kan sälja sina ullgrejer och jag kan sitta och sy. Jag älskar att alltid ha något att göra.

undefined
Matilda växte upp på familjegården Åkemåla Gård i Storebro.Tanken är att hon i framtiden ska flytta tillbaka dit. "Det är så otroligt lyxigt att bo i den här idyllen. Man förstod det inte på samma sätt när man var liten som man gör nu", säger hon.
Personligt

Namn: Matilda Hemmingsson

Ålder: 21 år

Familj: Mamma, pappa och två bröder. Pojkvän

Uppvuxen: Familjegården Åkemåla Gård, Storebro

Gör: Pluggar till Garment technical designer (mönsterkonstruktör) på textilhögskolan i Borås. Driver företaget HemCod

Last: Smått beroende av att shoppa second hand

Dold talang: Väldigt bra på att pilla upp små knutar, exempelvis på halsband

Paradrätt: Lax, fetaost, sötpotatispommes och tryffelmajonäs

Gör mig arg: Folk som är själviska och inte tänker på andra

Driver mig: Ny kunskap. Jag vill alltid utvecklas och bli bättre

Hur jag syr: Hittar en vision i tyget snarare än först bestämma vad jag ska sy och sen hitta ett tyg som passar för ändamålet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!