Matpriserna fortsätter att öka i Vimmerby

Inflation, krig och pandemi påverkar matvaruhandeln kraftigt. Matpriserna fortsätter att öka och samtidigt råder det brist på många varor. "Ukraina var en större leverantör av livsmedel än vad vi tänkte på", berättar Björn Johansson på Tempo.

"Förut undrade man vad som gått fel om en vara inte levererades. Men nu har det hållit på så länge att det har blivit en del av vardagen. Det är allt möjligt det blir brist på", berättar Björn Johansson, ägare av Tempo i Vimmerby. På hyllan bredvid honom ska det stå inlagda gurkor.

"Förut undrade man vad som gått fel om en vara inte levererades. Men nu har det hållit på så länge att det har blivit en del av vardagen. Det är allt möjligt det blir brist på", berättar Björn Johansson, ägare av Tempo i Vimmerby. På hyllan bredvid honom ska det stå inlagda gurkor.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2022-07-17 20:00

Prisökningen på livsmedel var under juni historiskt hög. Enligt Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex ska det röra sig om en prisökning på 11,2 procent. För matbutikerna i Vimmerby märks prishöjningen tydligt. 

– Hela våren har vi fått prisaviseringar på sortimentet. Vilket gjort att vissa varor i butiken blivit dyrare. En del mycket, en del mindre. Och det forsätter fortfarande, berättar Pelle Lindqvist på Ica Kvantum. 

– En del kunder kommenterar och säger att det blivit så dyrt. Men vi kan inte göra så mycket åt världsläget och priserna, säger Nathalie Larsson på Coop.

undefined
"Att priserna höjs undgår ingen, varken kunder och personal. Man visste att det skulle hända, så det kom inte som någon överraskning. Kunderna är medvetna om världsläget", menar Nathalie Larsson butikschef på Coop.

En av de varor vars pris skjutit i höjden är kaffe. Enligt SCB:s Konsumentprisindex rör det sig om nästan 50 procent sedan förra året. 

– Det startade egentligen med kaffet. Men det berodde inte på inflationen utan på att skördar gått fel. Sedan har priset på färsk kyckling ökat mycket på grund av högre drivmedelspriser för bonden och dyrare foder. De senaste veckorna har vi också sett en hel del prisökningar på mejeri av samma orsaker, berättar Lindqvist. 

undefined
"Nu påverkas priserna mycket av kriget i Ukraina. Dels måste det hittas nya alternativ till de leveransvägar som tidigare gick genom Ukraina, vägar som tar längre tid och är dyrare. Sedan har kriget orsakat att det råder brist på vissa varor som tillverkas där", berättar Pelle Lindqvist.

Han nämner också att det just nu råder brist på bland annat oljor och mjöl. Vilket i sin tur får priset att stiga. 

– Brist på varor orsakar ett högre pris på det som väl kommer ut. En del hörde ihop med pandemin, att man körde slut på alla lager. Därför är tillgången nu inte är lika stor som efterfrågan. Sedan påverkar kriget, ingenting kommer ut ur Ukraina och Ryssland som båda är stora producenter av spannmål. 

undefined
På Tempo håller Björn Johansson en lista över alla de beställningsvaror som inte kommer att levereras. "Det är ingen kategori som det är helt tomt av i butiken men det kan vara att kunden tvingas byta från de varor de är vana vid" berättar han.

Just bristen på varor menar Björn Johansson på Tempo är det största problemet just nu.

–På hyllorna gapar det mycket hål. Man hade ingen aning om att kriget i Ukraina skulle få så stora effekter. Vi har till exempel inlagd gurka som en bristvara. Det är på grund av att glasburkarna tillverkas där. Det tänkte man inte på innan. Det är så många ingredienser i en vara så det räcker att blir problem med en av dem så kan inte varan tillverkas. Vi försöker hitta ersättningar men ofta kan det vara samma situation där. Kolonialvarorna är de jag upplever har drabbats värst. 

undefined
"Det märks att kunderna håller mer i plånboken och gärna vill handla klippvaror", säger Björn Johansson.

Hur mycket dyrare kan varorna bli?

– Det är knepigt att gissa. En del kommer kanske inte höjas alls medan ökade bränsle- och elpriser kommer så direkt på andra. Vi kan bara hoppas att det planar ut under hösten, säger Lindqvist.

undefined
"Om det kommer något positivt ur allt detta skulle det kanske vara att man blir än mer noggrann med att inte slänga så mycket mat nu när varorna är dyrare. Man kanske tar vara mer på kortare datum, gör mer matlådor och på så sätt minskar svinnet", säger Pelle Lindqvist på Ica Kvantum.
undefined
"Det vill till att vi nu försöker köpa de svenska produkterna så att jordbruket här ska tuffa på. Det är en svår situation med höga bränsle- och foderpriser. Det blir inte mycket över för lantbrukarna", säger Pelle Lindqvist.
undefined
"Summan på kvittot är kanske samma som innan men antalet varor är lägre. I vissa fall kanske man växlar i varumärke och kvalité för något är billigare", berättar Pelle Lindqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!