Matpriserna går upp igen – så ser det ut i Vimmerby

Efter relativt stabila priser i några månader spås nu maten bli dyrare igen. Men hos livsmedelsbutikerna i Vimmerby märks ingen större skillnad – åtminstone inte än.

Matpriserna är på väg upp igen, enligt SCB:S Konsumentprisindex. Men vad säger handlare och kunder i Vimmerby om läget?

Matpriserna är på väg upp igen, enligt SCB:S Konsumentprisindex. Men vad säger handlare och kunder i Vimmerby om läget?

Foto: Vimmerby Tidning

Vimmerby2023-08-25 05:00

SCB:s Konsumentprisindex för juli visar att matpriserna stiger uppåt igen, efter en period av sjunkande priser och små förändringar. 

Vimmerby Tidning gjorde en koll med butiksägare och kunder för att se om de märker av den här trenden. 

Utanför Ica Kvantum i Vimmerby lastar Ted Larsson in matvaror i bagaget. Han tycker att maten överlag är dyr, men har inte märkt av någon större skillnad på senare tid.

– I alla fall inte på någon specifik vara. Men man märker av det på månadskostnaden. 

Trots de höga priserna har inte Ted Larsson ändrat sitt konsumtionsmönster – i alla fall inte när det gäller matvaror.

– I så fall drar jag hellre in på andra saker, säger han. 

undefined
Ted Larsson lastar in matkassarna i bilen efter att ha handlat. Han tycker att maten är dyr, men har inte märkt att någon specifik vara har blivit dyrare. "Men det märks på månadskostnaden", säger han.

Per Lindqvist, ägare på Ica Kvantum i Vimmerby, tycker att prisläget är relativt stabilt. Vissa varor blir något dyrare medan andra sjunker i pris.

– Vi ser att man har flaggat för att vissa sortiment kan komma att gå up i pris. Det vi ser just nu i butiken är att priserna på oljor stiger, på grund av dålig tillgång och produktion i och med kriget. 

Samtidigt har vissa företag nyligen sänkt sina priser på vissa produkter.  

– Det slog igenom direkt hos oss i början av veckan då vi kunde sänka priset på vissa av Arlas ost- och mejeriprodukter, vilket är otroligt tacksamt, säger Per Lindqvist.

Han befarar dock att bland annat kaffet kan bli dyrare i höst. 

– Jag har läst att vissa skördar har gått åt skogen, vilket gör att det blir mindre volymer och då stiger priset. Det har inte slagit igenom än, men det känns som att det kan bli så.

undefined
Per Lindqvist, ägare till Ica Kvantum i Vimmerby, har fått höja priset på matoljor. "Det är en väldigt komplex situation med många olika faktorer som påverkar priserna just nu", säger han.

För Björn Johansson, butikschef på Tempo är det ingen större skillnad på priserna jämfört med i våras.

– Nu har det varit lugnt ett tag, nu tycker jag att vi får mer prissänkningar i stället. Inte jättemycket i och för sig. Vi har ju prisändringar i butiken varje vecka, säger han.

Inte heller Sara Green, butikschef på Coop, märker av några större prishöjningar.

– Läget hos oss känns ganska oförändrat och prisbilden på våra kampanjer har till och med tickat ner lite. Den generella prisbilden kan säkert vara så att priserna höjs, men vi har inte fått någon prishöjning hos oss i nuläget. Det är verkligen skönt, och det är det vi önskar för våra konsumenter - helst en nedåtgående trend såklart - men framför allt att det inte fortsätter ticka uppåt.

undefined
Sara Green, butikschef på Coop i Vimmerby.
Björn Johansson, butikschef på Tempo Vimmerby.
Björn Johansson, butikschef på Tempo Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!