Mats från Vimmerby prisades för klimatsmart teknik

Mats Carlqvist är född och uppvuxen i Vimmerby och leder ett projekt som gjort det möjligt för aktörer i fastighetsbranschen att spara på energi med hjälp av artificiell intelligens.

Mats Carlqvist från Vimmerby leder ett projekt för smartare uppvärmning av inomhusmiljöer.

Mats Carlqvist från Vimmerby leder ett projekt för smartare uppvärmning av inomhusmiljöer.

Foto: Privat

Vimmerby2021-01-03 10:00

Metoden som den Vimmerbybördige 43-åringen tagit fram med samarbetspartners bygger på ett system där lokaler är i rätt klimatbalans när folk är där och anpassar sig efter hur många som är på plats.

– Om man tar en skola som exempel där det går 500 elever kan det här systemet med hjälp av artificiell intelligens lära sig folks rörelsemönster och anpassa uppvärmningen efter det. Det ger stora energivinster på sikt, menar Mats Carlqvist som jobbar på SISAB (Stockholms Skolfastigheter AB) som hanterar 600 fastigheter där 200 000 personer vistas och har drivit det specifika projektet sedan 2018.

Projektet har uppmärksammats nationellt och var nominerat till Building Tech Awards som en av landets främsta innovationer i branschen i år. Dessutom fick man Stockholm Stads Pris kallat Framsteget.

– Det priset brukar delas ut under en gala i Blå Hallen i Stockholms Stadshus, men det blev en enklare ceremoni i år. Det är kul att bli uppmärksammad för sitt arbete, säger Mats Carlqvist.

Att projektet utvecklas i ett kommunalt bolag menar han möjliggör att fler kommer att ha lättare att ta del av tekniken i framtiden.

– Det har rönt stort intresse bland både kommunala och privata fastighetsbolag och vore absolut aktuellt för aktörer i Vimmerby att titta på. Att styra uppvärmningen efter det verkliga behovet istället för att elda för kråkorna är ett stort steg för ett klimatsmartare samhälle, säger Carlqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!