Mattias bevarar Astrids konst

Innan Astrid Lindgrens tavlor får åka hem till Dalagatan i Stockholm ska de faktiskt stanna ett tag till i Vimmerby. Här passerar de kommunens papperskonservator Mattias Nittérus, som fått uppdraget att säkra konstsamlingen för framtiden. - Det är en otrolig förmån att få komma så nära verken.

Vimmerby2008-10-03 06:10


Som de flesta säkert redan vet har Astrid Lindgrens privata konstsamling på närmare 100 tavlor visats på Astrid Lindgrens Näs i sommar. Nu är utställningen avslutad, men innan tavlorna återförs till Dalagatan i Stockholm konserveras de på plats i Vimmerby.
Astrid Lindgrens familj har sett behovet att säkra konsten för framtiden och uppdraget att utföra konserverings- och bevarandeåtgärder på konstverken har gått till Vimmerby kommuns papperskonservator Mattias Nittérus.
- Det är hedrande och roligt.
Många av tavlorna är gamla och de har hängt i ett vanligt hem där det primära inte har varit att de ska bevaras för framtiden. Tavlorna har utsatts för avgaser från gatan, solljus genom fönstren, stekos från köket.
Insatsen varierar från omfattande, tidsödande och ganska knepiga till - ingenting alls.
- Generellt vill jag inte ta bort historien i objektet. Allt ska inte vara vitt och blekning är bara något man ska göra om det gula är så kraftigt att det förtar intrycket och stör upplevelsen. Det gäller att förhålla sig ödmjuk inför uppgiften och se varje bild som en helhet, med specifika problemställningar och sina egna historiska spår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om