Matz nya film har snart premiär

I ett par år har filmandet pågår. Nu är det snart dags för premiär av Matz Eklunds nya dokumentärfilm på SVT. "Det känns bra att få ut det här. Att känna att jag fortfarande duger till någonting", berättar han.

Den 19 augusti går premiären av Matz Eklunds dokumentärfilm Motortjejer på SVT.

Den 19 augusti går premiären av Matz Eklunds dokumentärfilm Motortjejer på SVT.

Foto: Filmdirekt, Sofie Olsson

Vimmerby2023-07-19 20:00

Den senaste tiden har kommunbon Matz Eklund behövt jobba hårt med det sista till dokumentären. Han åkt och filmat i bland annat Lidköping, Karlstad, Uddevalla och Vänersborg. Utöver det spenderat många timmar med att klippa och bearbetat materialet. För nu närmar sig deadline med stormsteg. Den 19 augusti går premiären av hans dokumentärfilm Motortjejer på SVT.

– Det blir den tionde dokumentären. Det är helt otroligt när man tänker efter, säger han.

undefined
Bild från en bilträff där Ida Isoaho visar upp sin Chevrolet Impala från 1963.

Filmen som nu ska ha premiär handlar om tre tjejer som bor på olika platser i Sverige men som har ett gemensamt intresse. 

– Det är en film om deras liv och intressen, framför allt motorintresset. Jag har intervjuat och filmat mycket, både hemma hos dem och ute. Jag tycker att det är jätteviktigt med människor som jag ska filma att ge det tid. Så att de känner mig och jag känner dem. Totalt är det oerhört många timmar nedlagt.

undefined
"Tove Helgesson har en Impala 1964. Hon är en partytjej som bor i Buggemåla utanför Mönsterås, har mycket vänner och älskar allt med motorer. Hon kör timmerbil i skogen och på fritiden är största intresset att hålla på med sin raggarbil och veteranlastbil", berättar Matz Eklund.

I två år har Matz Eklund följt med Tove Helgesson, Emma Ring och Ida Isoaho i deras vardag och på olika platser runt Sverige.

– Det är en film som jag har jobbat med länge men där deadlinen har flyttats fram. För det sista året har jag knappt kunnat ha fokus överhuvudtaget. Det är drygt ett år som nästan försvunnit helt. Men nu har jag en deadline som jag måste möta och jag har behövt pressa mig så hårt jag kunnat för att få den klar. Jag känner att jag nu måste få ut någonting. Det har fungerat tack vare mina duktiga assistenter.

undefined
"Emma Ring bor i Kil utanför Karlstad. Hon är lite mer vintage i sin stil och samlar på mycket 40- och 50-talssaker. Hon har en Ford från 1955 som hon pysslar med. På fritiden åker hon runt till skrotar för att hitta delar. Hon syr också inredning till veteranbilar. Som yrke är hon instruktör i poledance och är mästarinna i sin gren", berättar Matz Eklund.

 

undefined
"Ida Isoaho har egen skönhetssalong i Vänersborg där hon bor. Hon har en äkta lowrider, en Chevrolet Impala från 1963, som hon fixar med. Hon åker runt på träffar med den och vinner mycket priser. Hon har även byggt en specialcykel i samma färg. Hon har också massa andra intressen, bland annat drar hon upp jättestora gäddor", berättar Matz Eklund.

Anledningen är att majoritet av tiden det senaste året gått till sökandet efter Matz Eklunds försvunna sambo. Arbetet med dokumentären har han gjort när han kunnat.

– Det har känts som att leva dubbelliv. Jag älskar mitt jobb. Samtidigt har det varit svårt och är svårt än. Det går upp och ner i känslor. Men det är något positiv med att jobba också, att kunna få lite distans från det faktum att hon är borta och inte kommer tillbaka. Sedan har jag många gånger bokat in jobb när jag känt mig bättre och sedan fått avboka för att det inte gått på dagen.

undefined
"Ibland är det svårt att prestera när man inte är på topp. Men när jag väl kommer ut kommer jag in i det jag håller på med. Det kan ibland kännas som att vara i en annan värld", berättar Matz Eklund.

Att nu få göra klart Motortjejer är ett steg i att gå vidare.

– Sista året har varit en mardröm och det fortsätter än. Det känns viktigt för mig att få slutföra dokumentären. Ibland har jag känt att jag inte klarar något längre men nu har jag bestämt att jag klarar det här. Så att få ut filmen känns bra. Samtidigt känns det alltid tomt när man lämnar ett projekt.

"Jag har hållit på i två år till och från så det är en väldigt skön känsla att den nu kommer ut", berättar Matz Eklund.
"Jag har hållit på i två år till och från så det är en väldigt skön känsla att den nu kommer ut", berättar Matz Eklund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om