Matz Eklunds film har världspremiär i Vimmerby

Den 3 augusti är det premiär för Vimmerbyfilmaren Matz Eklunds senaste film "I am Black" på Vimmerby Bio. "Den har inte visats någonstans så det blir som en världspremiär på biografen. Det känns bra och viktigt att det kommer ut. Alla behöver veta hur jävligt det är", säger han.

"Det känns meningsfullt att få berätta en sådan här historia och så får man nya vänner", berättar Matz Eklund vars nya film "I am Black" snart har premiär i Vimmerby. På bild syns han tillsammans med Kaaw Elimane Bilbassi Touré.

"Det känns meningsfullt att få berätta en sådan här historia och så får man nya vänner", berättar Matz Eklund vars nya film "I am Black" snart har premiär i Vimmerby. På bild syns han tillsammans med Kaaw Elimane Bilbassi Touré.

Foto: Filmdirekt

Vimmerby2024-07-23 20:00

Det började med ett tips och slutade som vänskap. Under omkring tre år har Matz Eklund följt Kalmarbon Kaaw Elimane Bilbassi Touré och hans familj. 

– Radion hade gjort ett reportage när Kaaw kom till Kalmar, de tipsade mig om honom. Vi fick sedan jättebra kontakt och blev vänner. Han ville berätta sin historia och om hur situationen är i Mauretanien. Så då bestämde jag mig för att göra en film. Jag tycker om att berätta om sånt som är gripande, berättar Matz Eklund. 

undefined
"Kaaw har kämpat mot slaveriet sedan han var ung. Han vill berätta om det för att få bort det", säger Matz Eklund.

Vad handlar filmen om?

– Det är berättelse om eländet som finns i Mauretanien och det berättas av Kaaw, hans vänner och familj. Man är rädd att säga fel, men slaveri är vad det är. Barn kan tas från sina mödrar. Sedan tvingas barnet jobba nästan dygnet runt. Valla djuren, diska, städa, hålla ordning, utan betalt. Det är inte klokt att det finns slaveri idag, på 2020-tal. Det är tragiskt. Kaaw har varit fängslad och tvingades fly från sitt land för att han stod upp mot det. 

undefined
Matz Eklund har följt familjen i fler år och bland annat filmat i deras hem i Kalmar. "Det är en rätt kort film, under en timme. Jag har skickat en kortare version till filmfestivaler, där har jag fått lite utmärkelser", berättar han.

Filmen består både av material filmat i Kalmar och i Mauretanien. Stora delar av den är intervjuer där människor berättar om vad de varit med om.

– Situationen där har alltid tystats ner. Regimen jagar dem som är kritiska. Så att det blir en film som visar hur verkligheten är kan hjälpa till i kampen mot det. Jag hoppas att filmen ska spridas och skapa debatt så att det kanske blir en förändring.

undefined
"I am Black är en film om slaveriet i Mauretanien. Mauretanien är det enda land i världen där det fortfarande finns kvar en slavklass, människor ägs av en slavägare och tvingas arbeta utan ersättning. Barnen tas ifrån mödrarna redan vid ett års ålder och fostras till slavar. Att detta fortfarande finns nu är helt otroligt. Kaaw Touré har kämpat hela sitt liv mot detta och har suttit ifängelse och torterats för att han vågar yttra sig, han bor nu i Kalmar och där jag får ta del av hans starka historia om detta slaveri. Inspelningen sker i Kalmar med Kaaw och sedan har vi lyckats filma med mindre kameror, miljöer och träffat utsatta människor i Mauretanien. Slutformatet blir en dokumentär med sanna berättelser från dom som vet och upplevt detta. Projektet har inneburit vissa risker men detta är en viktig historia som ju måste berättas. Att få höra Kaaw berätta är inspirerande och att han vågar kämpa så hårt för detta att han får lämna sin familj och fly är ju ett bevis på detta", skriver Matz Eklund i projektbeskrivningen av filmen.
undefined
"Jag åker fortfarande och besöker familjen ibland", berättar Matz Eklund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!