Maud gör stort i vardagen för väldigt många

En klapp. Ett leende. Ett ärligt menat "hur mår du?"Godheten behöver inte vara märkvärdig och storslagen. Den kan finnas överallt, i vardagen. Så självklar att vi knappt ser den.Världen är full av goda människor, med som tycker att det är något alldeles naturligt att bry sig om andra.Maud Skärlund i Storebro är en sådan människa.- Det är inte så konstigt eller svårt, egentligen. Jag vill bara att folk som möter mig ska känna att jag tycker om dem.

Maud Skärlund sjunger julsånger på äldreboende tillsammans med diakonen Britt Andersson. Foto: Roelof Stroetinga

Maud Skärlund sjunger julsånger på äldreboende tillsammans med diakonen Britt Andersson. Foto: Roelof Stroetinga

Foto:

Vimmerby2013-12-24 05:07


I det tysta pågår så mycket bra och gott. Människor ställer upp för varandra, utan baktankar, utan behov av egen vinning.
När folk spontant kallar någon ängel, är det läge att spetsa öronen.
Just så sa man, om Maud Skärlund. Jag blev nyfiken och fick tips om andra, som kunde berätta mera. Efter några samtal klarnade bilden. En medmänniska som beskrevs som "kärleksfull", "omtänksam" och "varm". En frivillig eldsjäl, alltid redo att ställa upp när det behövs.
En som bryr sig, skjutsar, hjälper till med ärenden, har ett hjärta som klappar för både tonåringar och gamla.
"Hon är en ängel, men jag tror inte att hon vet om det", sa någon.

Klart att Maud Skärlund slog ifrån sig lite, när det där med en artikel i tidningen kom på tal.
- Jag? Ängel? Det var väl att ta i lite. Jag gör bara det som känns naturligt och det är naturligt att hjälpa till, om jag kan.
Men visst. Hon ska bistå Britt Andersson, diakon i Svenska kyrkan, på en sångsamling på äldreboendet Duvan. Och jag får hänga med, om jag vill. Kanske kan det inspirera andra.
Till Duvan går de varannan torsdag. På eftermiddagarna brukar de följas åt till en samling i Storebro. Maud Skärlund, som är med i Storebrokören, tycker mycket om att sjunga, och tycker mycket om att glädja gamla.
- Men tyvärr kan jag ju inte spela något instrument. Så jag frågade Britt om jag kunde få följa med henne, och hjälpa till. Så började det.
Ett välkommet initiativ. När det ska sjungas om en sjömansjul på Hawaii och om när ljusen ska tändas därhemma och en hel rad härliga julsånger som väcker minnen, finns Maud Skärlund till hands. Hon hämtar ett glas vatten, hjälper till att vända blad i sånghäftet, ger en klapp.
- Om fler vore som Maud skulle vi definitivt ha ett varmare och vänligare samhälle, säger Britt Andersson.
De flesta av oss lever stressat och jagfokuserat. Tempot blir allt snabbare, kommunikationen allt mer digitaliserad och opersonlig. Visst är det fint med vänlighet, godhet och empati - särskilt så här i juletid - men det är personlighetsdrag som väger lätt i jämförelse med driv, framåtanda och individuella prestationer.

Konsten att vara snäll och göra gott mot andra hamnar gärna i skymundan. Därför känns det angeläget att lyfta fram en god vardagsmänniska, som Maud.
Själv tycker hon inte att det är så mycket att orda om. Det ska komma naturligt och självklart, tycker hon. Värderingarna har hon fått med sig hemifrån.
- Mamma lärde mig att alltid låta alla vara med, att ingen skulle stå vid sidan av. Men också att det finns en anledning till att någon är bråkig eller elak. Jag har nog alltid haft ett litet extra öga för de som behöver bli sedda.
Det hade hon nytta av under sina sista år i arbetslivet, när hon jobbade i en skolkafeteria. Idag kan de numera vuxna gamla eleverna komma fram och hälsa och säga att hon var bra på just det, att bekräfta och se. Då blir hon berörd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om