Max 45 dars vårdväntan

Vårdgarantin ska ge läkarbesök inom 45 dagar. Barn och ungdomar som säker psykvården ska få ett besök inom fyra veckor. En beskedsgaranti införs som garanterar provsvar inom 14 dagar.

Vimmerby2007-05-04 06:51

Det blir också fri sjukvård för barn och ungdomar upp till 20 år och alla länsbor ska kunna teckna ett tandvårdsabonnemang.
Det är några av de viktigaste bitarna i landstingets budget för 2008 och landstingsplanen fram till och med 2010.
- Vi klarar att fullfölja det vi lade fram i november och vi spetsar inom flera områden, säger landstingsrådet Anders Henriksson, s, om den landstingsplan som majoriteten bestående av socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet presenterade på torsdagen.
Henriksson hänvisar till en stabil ekonomisk situation.
- Vi klarar ett överskott på minst 75 miljoner kronor i år och målet om två procents överskott, alltså runt 100 miljoner kronor de kommande åren ligger fast, säger han.
Med det som grund anser sig majoriteten kunna hålla både i den stabila ekonomin och samtidigt göra satsningar inom ett flertal prioriterade områden.
Dit hör exempelvis tillgängligheten. Där höjs ambitionen i vårdgarantin. Anders Henriksson pekar på tre viktiga steg.
- Den som söker vård ska kunna få ett besök hos läkare inom 45 dagar. Det är en ordentlig skärpning av de tre månader som finns i den nationella garantin, säger han.
Landstinget i Kalmar ser också ut att bli först med att införa tidsgräns för besked efter exempelvis provtagning eller röntgenundersökning.
- Det finns ingen begränsning för hur länge en patient måste vänta. Vi tycker att det är rimligt att ett svar kommer in 14 dagar, och är det en provtagning som kräver mer tid, ja, då har patienten i alla fall rätt att få veta det och få det förklarat för sig, säger Anders Henriksson.
Det tredje steget är att de barn och ungdomar om beställer tid hos BUP, barn- och ungdomspsyk, ska få en tid inom fyra veckor.
- Alla de här garantierna gäller givetvis planerad vård. Den akuta är som alltid direkt, förtydligar Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om