Oppositionsrådet vill granska de extra höga kostnaderna

Det behövs djupare åtgärder för att komma åt underskotten i kommunens ekonomi än de åtgärder majoriteten lägger fram. Dessutom riskerar mera statsbidrag att späda på inflationen ytterligare. Det anser oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M).

Niklas Gustafsson (M) är oppositionsråd i Vimmerby och vill se en djupare analys av de höga kostnaderna för kommunens verksamheter i Vimmerby.

Niklas Gustafsson (M) är oppositionsråd i Vimmerby och vill se en djupare analys av de höga kostnaderna för kommunens verksamheter i Vimmerby.

Foto: Arkiv

Vimmerby2023-06-02 14:14

Han vill inte kalla majoritetens förslag från fredagsförmiddagen för "ett krispaket".

– Bortsett från ett par punkter handlar åtgärderna om sånt som man kontinuerligt ska jobba med för att hålla ner kostnader, som till exempel att inte köpa konsulttjänster som kanske inte behövs. Med de här åtgärderna kommer man inte åt något underskott, för att göra det måste man titta djupare i strukturerna, säger Niklas Gustafsson.

 Vad är det du vill att man ska titta efter då?

– Vimmerby kommun lägger 45 miljoner kronor mer på verksamheterna inom barn- och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen än vad jämförbara kommuner gör. Vad får vi mer för de pengarna? Kan vi göra verksamheterna smartare och ändå leverera för att klara behoven? säger han.

Vad tycker du om sänkta arvoden och närmast ett stopp för investeringar?

– Vi har ett stort behov av att investera, sen är det klart att man alltid måste ställa sig frågan; har vi råd och är det nödvändigt?

Niklas Gustafsson tycker att den rödgröna--majoriteten i Vimmerby lägger för mycket fokus på inflation och rop efter mera statsbidrag.

– Mer statsbidrag späder på inflationen. Därför håller regeringen inne med för att få ner inflationen och då blir det tufft och kännbart både för kommuner och hushållen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!