Med passion för näringsriktigt bröd

Personal från köken på förskolorna i Vimmerby kommun samlades i Gymnasieskolans kök för att ta del av Sébastien Boudets passion för att baka bröd. Jag vill visa hur man kan baka ett näringsriktigt bröd och att det inte behöver kräva så mycket mer arbete, sa Sébastian Boudet.

Personal från skolköken fick ta del av Sébastien Boudets tankar kring bröd och bakning.

Personal från skolköken fick ta del av Sébastien Boudets tankar kring bröd och bakning.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2016-11-05 12:00

Sébastien Boudet vidgade vyerna för skolkökspersonal

Områdescheferna på kostenheten i Vimmerby Kommun, Wisam Salim och Ola Gunnarsson är inititivtagare till projektet som man hoppas kan få en fortsättning.

Vi vill börja med förskolorna där det redan nu bakas eget bröd. Det är bra att börja med de minsta barnen så de får lära sig från början hur brödet kommer till. Framöver ska vi involvera dem genom att låta några barn åt gången vara med och baka. Senare i vår är tanken att Sebastien ska komma tillbaka och delge sina kunskaper till storköken också, säger Wisam Salim som inte hade svårt att få Sébastien Boudet att tända till på idén vidga vyerna för skolans personal kring brödbakning.

Jag har förstått att Wisam och Ola har engagerat sig hårt för att maten ska lagas från grunden och på närproducerade varor. När jag kommer och ska lära ut mitt tänk är det en stor fördel att få göra det både till de som upphandlar och beställer varorna samt de som bakar på plats i skolorna. Är inte alla parter inblandade är risken stor att det blir ett moment 22, säger Sébastien som kanske är mest känd för den breda massan för att ha suttit med i juryn i Dessertmästarna, men har en bred bakgrund både som kock och konditor.

Brödet är en grundsten i kosten. Vi äter det till frukost, lunch, mellis och middag, varje dag och året om. Därför är det viktigt att tänka på vad det är för bröd vi stoppar i oss, säger Sébastien Boudet och fortsätter:

Det finns en anledning till att man behandlar mjöl som man gör. Alla kolhydrater måste behandlas på ett visst vis och förädlas för att bli till näringsriktig mat. Det får man inte genom snabba processer. Mjölet är en levande råvara som är näringsrik om man behandlar den på rätt sätt. Det gäller att ha framförhållning så tar det inte längre tid att tillreda.

Poängen är att få fram ett bröd som man blir man mätt av och då kan äta mindre av det. Barn mår bäst av att äta mindre, men mer näringsriktig mat. Då får kroppen mer näring utan att behöva förbruka så mycket energi, säger Sébastien som också påpekar hur viktiga måltiderna i skolan är för eleverna.

Måltiderna som äts på skolan är de mest balanserade som barnen får eftersom vi i regel är dåliga på att laga ordentlig mat hemma.Därför är det extremt viktigt att de är välbalanserade och näringsriktiga, säger Sébastien som också ser en ekonomisk viktigt aspekt för samhället.

Genom att att gynna de lokala producenterna och köpa så mycket som möjligt lokalt så kan bonden utöka sin verksamhet och investera. Det gynnar samhället i längden, istället för att upphandla något billigt som är producerat lång bort.

Tanken är att personalen på kommunens förskolor ska ta med sig sina nya kunskaper ut i verksamheten omgående så att eleverna inom kort kan få börja avnjuta ett gott och hälsosamt surdegsbröd till sina måltider.

Magnus Strömsten

Sébastien Boudet var i Vimmerby för att vidga vyerna kring bröd för kökspersonalen på kommunes förskolor.
Sébastien Boudet var i Vimmerby för att vidga vyerna kring bröd för kökspersonalen på kommunes förskolor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om