Med rullstol Möckeln Runt

Fler än 200 personer tog sig idag runt sjön Möckeln i Tuna med cykel, då årliga Möckeln Runt kördes. Mest uppmärksamhet väckte barndomspolarna Wilhelm Hammarskjöld och Jonathan Eklöf som körde de 23 kilometerna på ett enastående vackert hemmabygge – en gammal rullstol hopbyggd med en cykel.

Jonathan Eklöf och Wilhelm Hammarskjöld på sitt hemmabygge - en gammal rullstol hopbyggd med en cykel.

Jonathan Eklöf och Wilhelm Hammarskjöld på sitt hemmabygge - en gammal rullstol hopbyggd med en cykel.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2017-07-30 11:28

Man hade räknat med 150 startande i bästa fall. Men det blev en bra bit över 200 personer som valde att köra Möckeln Runt i Tuna under söndagen.

En lång orm av cyklister sågs längs den natursköna sträckan runt sjön. Mest syntes kompisarna Wilhelm Hammarskjöld och Jonathan Eklöf, som tävlingsdagen till ära visade upp ett fantastiskt hemmabygge för första gången - en gammal rullstol hopbyggd med en cykel.

Den gamla rullstolen med handtrampor köpte Wilhelms pappa, Åke Hammarskjöld, för drygt 30 år sedan av en man på ålderdomshemmet i Tuna. 25 kronor fick han ge för den då. Sedan har den stått i en lada hemma på Tuna Gård.

– Tanken var väl först att vi skulle cykla Möckeln Runt med bara den, men vi insåg att det skulle bli alldeles för tungt. Alltså den är jättetung – den väger mer än vad vi två gör ihop, berättar Wilhelm.
– Då tog vi Wilhelms cykel, plockade bort lite på den och satte på där bak, säger Jonathan.

När vår tidning träffar dem strax innan rastplatsen i Boda har de kommit drygt halvvägs.
– Vi räknade med att det skulle ta fyra timmar runt, men det kommer gå snabbare. Vi har ju tagit oss hit på en timme – trots att vi får dra den i alla uppförsbackar. Där är det helt omöjligt att cykla, säger Wilhelm.

Cykeln är byggd för just Möckeln Runt, men tanken finns att vidareutveckla projektet.
– Vi har funderat på dragkrok, säger Wilhelm.
– Eller sätta på cykelkärra så man får med lite mer grejor, menar Jonathan.
Redan nu tillåter dock den stora farkosten plats för kylväska med nödvändig lunch i, som killarna käkade under kraftprovet.

Läckert hemmabygge.
Läckert hemmabygge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om