Med skogen i sikte

Emma Axelsson från Göteborg jobbar sedan två år tillbaka på Skogsstyrelsen i Vimmerby. Här arbetar hon bland annat med områdesskydd och askåterföring. - Att bevara skyddsvärda områden och jobba för en långsiktigt hållbar skogsproduktion känns viktigt.

Vimmerby2009-06-24 06:19


På namnskyltarna utanför tjänsterummen på Skogsstyrelsens distriktskontor i Vimmerby finns ett som bryter den manliga dominansen - Emma Axelsson. Hon är den första och hittills enda kvinnliga skogskonsulten på kontoret, men det är knappast något som väcker någon större uppståndelse.
- Visst har jag fått någon kommentar någon gång, men absolut inte från någon inom näringen eller i kontakter med skogsbolag. Samhället är modernare än så och det är ingen som verkar tycka att det är konstigt.
I Vimmerbydistriktet, som omfattar Vimmerby, Västervik och Ydre kommuner, har hon en något ovanlig kompetens.
- Jag har inte skoglig utbildning, utan är biolog och miljövetare med en examen i tillämpad miljövetenskap. De flesta skogskonsulter jobbar med rådgivning om röjning, gallring, dikesrensning och produktionsfrågor - jag jobbar bland annat med områdesskydd och är ansvarig för miljöledningssystemet.
Hon säger att hon har drömjobbet, där hon får ägna sig åt sitt stora intresse, som väcktes redan av en fantastisk biologilärare på högstadiet hemma i Göteborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om