Socialtjänstens svar på medarbetarens starka kritik

Enligt anmälaren riskerar kvinnor och barn dödligt våld på grund av att insatser inte samordnas och att ärendet inte överlämnas mellan kommuner. Socialchef Anette Nilsson menar att det finns tydliga regler för vad de ska göra när det finns oro för barn och kommunens ansvar.

Socialchefen Anette Nilsson berättar att hon inte delar den kritik som medarbetaren har fört fram.

Socialchefen Anette Nilsson berättar att hon inte delar den kritik som medarbetaren har fört fram.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2022-08-19 15:18

– Om en familj flyttar där det finns risk för att ett barn far illa har vi en annan skyldighet och policy att överlämna till nästa kommun. När det finns barn med ska vi se till deras intressen. När det bara handlar om vuxna ser det annorlunda ut, säger Anette Nilsson.

Hon berättar att om en vuxen med vissa insatser inom socialtjänsten flyttar har de inte skyldighet att kontakta nästa kommun. Det kan finnas undantag beroende på vad personen har för insats.

Däremot ska de hjälpa till att skicka utredningen från Vimmerby vidare till den nya kommunen om den enskilda personen vill det, så personen kan ansöka om stöd där.

– En annan sak är om barnet är placerat i ett särskilt boende via oss. Om den vuxna väljer att flytta till en annan kommun så kan inte placeringen av barnet brytas.

undefined
Socialchefen Anette Nilsson berättar att hon inte delar den kritik som medarbetaren har fört fram.

Medarbetaren inom förvaltningen har på egen hand valt att skriva en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för Vård och omsorg (IVO).

Enligt socialchefen är det ovanligt att en enskild person anmäler.

– Alla har rätt till att anmäla till IVO. Normalt sett väljer vi att göra en anmälan internt inom förvaltningen och utifrån den väljer vi om vi tar det vidare till IVO.

Anmälan skickades i måndags.

Hur ställer ni er till anmälan, exempelvis faran för kvinnor och barn av att ärenden inte överlämnas?

– Vi delar inte alls den bilden. Varken jag eller de närmsta cheferna.

Medarbetaren har skrivit att nyanställda myndighetsutövare inte får introduktion och att de "kastas in i ärenden".

En annan kritik är att medarbetare utan socionomexamen och utan erfarenhet av myndighetsutövning handlägger allvarliga och tunga ärenden.

– Vi anställer dem med socionomexamen eller motsvarande behörighet. Det kan variera beroende på vilken typ av tjänst det är. Jag är trygg med den kompetens vi har.

Anette Nilsson säger att alla nyanställda får introduktion och att den anpassas individuellt.

undefined
I måndags skickade medarbetaren lex Sarah-anmälan till IVO. Nu är det upp till IVO att fatta beslut om de ska inleda en utredning eller inte.

– Medarbetarna har nära kontakt med enhetscheferna och vissa har en medhandläggare som hjälper till.

Hur går ni vidare?

– Närmaste chef har varit i kontakt med medarbetaren men vi kommer inte göra något mer specifikt i nuläget. Vi är öppna med vår verksamhet.

Hon säger att det är upp till IVO om de vill inleda en utredning och att de gärna bidrar till den i så fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!