Medvind efter båtbyggarmöte i Storebro

Storebro Trä- och Marintekniska gymnasium? Eller kanske bara Storebro Marintekniska gymnasium? Nåt i den stilen kan framtidens utbildning i Storebro komma att heta - att det finns en framtid verkar nämligen de flesta som var på konferens om Båtbyggarskolan vara eniga om. - Av de elever som under de senaste tio åren gått ut från skolan har cirka 25 procent gått till oss. Det visar att vi verkligen har ett stort behov av skolan, säger Johan Olefors, vd på Storebro Bruk.

Foto:

Vimmerby2010-01-30 05:05


Beskedet att Vimmerby kommun stoppar intagningen till Båtbyggarskolan i Storebro i höst, bland annat på grund av vikande elevunderlag, har fått många att se rött. Som ett led i arbetet att hitta nya möjligheter för en framtida utbildning inom den marina sektorn i Storebro har en arbetsgrupp, med bygdens intresseförening i spetsen, samlat bland annat industrin, Regionförbundet, utbildningsansvariga och politiker till en konferens.

Osynlig
Johan Olefors, vd på Storebro Bruk, är förvånad över att det kunnat gå så långt.
- Jag kan inte förstå hur kommunen har lyckats göra skolan så osynlig. Storebro Båtbyggarskola vinner pris på den största båtmässan i Sverige som bästa skola inom området och det säger inte lite om kunnandet inom materiallära och ritkunskap. Särskilt som alla jurymedlemmar är från västkusten, då krävs det något alldeles speciellt.
I Sverige finns omkring 400 företag kopplade till den marina industrin, med 5 000 anställda. Vidgas begreppet till att omfatta även kringföretag handlar det om 15 000 anställda. För att serva denna näring med utbildad arbetskraft finns idag sex skolor i landet. En av dem nedläggningshotad.
Christer Hedberg, vd för Polymerindustrins utvecklingscentrum i Västervik, PUCK, är oroad.
- För att bygga båtar behövs skickliga hantverkare. Utan yrkesfolk riskerar den marina industrin att dö svält- eller sotdöden.
Han passade på att poängtera vilken betydelse Storebro haft för den marina näringen i Västervik.
- Båtbyggarskolan har gett en mängd spinoffeffekter som varit värdefulla för Västervik. Skolan har levererat många duktiga hantverkare och vi är skolan tack skyldiga för den båtindustri vår kommun har. Flera företag är dessutom resultatet av avknoppningar från Storebro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om