Ny matsal på Frödinge skola: "Går hit med ett leende"

Lagom till skolstarten kunde det nya skolköket och den nya matsalen tas i bruk på Frödinge skola. Både personal och elever är rörande överens om att satsningen är ett stort lyft för skolan.

Carina Karlsson och Annelie Samuelsson arbetar som kockar i skolköket i Frödinge. "Genomtänkt och lättarbetat" är deras omdöme kring sin nya arbetsmiljö.

Carina Karlsson och Annelie Samuelsson arbetar som kockar i skolköket i Frödinge. "Genomtänkt och lättarbetat" är deras omdöme kring sin nya arbetsmiljö.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-09-07 06:00

Gunnar Backstad och Meija Svensson är elever i årskurs 3 på Frödinge skola. De har just ätit fiskburgare med god aptit och tycker båda att den nya matsalen är fin, och att det är stor skillnad mot den gamla, även om maten smakar likadant nu som innan. 

– Det är mycket mer bord och stolar och bättre med plats, säger Meija Svensson. 

– Det är finare och bättre när man ska ta mat. Men jag gillar inte att stolarna lätt ramlar ner när de är upphängda vid borden, säger Gunnar Backstad.

För kökspersonalen är det en stor förändring med en helt ny arbetsmiljö. Carina Karlsson och Annelie Samuelsson arbetar som kockar i köket och lagar mat åt cirka 130 personer varje dag. 

– Det är väldigt bra, genomtänkt och lättarbetat, stort och fint. Samtidigt har de lyckats väldigt bra med ljudisoleringen, det är inte alls lika bullrigt som tidigare, säger Carina Karlsson.

Den största skillnaden jämfört med tidigare är att matsalen är betydligt större. Men i köket är det förstås nya moderna maskiner och teknik som underlättar arbetet. Det nya kylrummet är större och det finns numera också ett kylrum. Diskrummet har en större maskin, vilket gör arbetet mer effektivt.

– Vi har nu också höj- och sänkbara arbetsbänkar vilket underlättar jättemycket, säger Annelie Samuelsson och visar hur hon med ett enkelt knapptryck höjer bänken så att arbetsställningen blir ergonomisk. 

Att lära sig de nya maskinerna har krävt utbildning. Nu en månad senare börjar personalen känna sig vana vid allt det nya. 

Projekteringen för investeringen av en ny matsal och ett nytt tillagningskök i Frödinge påbörjades redan för två år sedan. I maj 2022 startade själva ombyggnaden på skolan. De gamla lokalerna var gamla och utdömda.

I nuläget lagas cirka 130 lunchportioner om dagen, samt frukost och mellanmål, i köket. Maten lagas i stort sett alltid från grunden. 

– Just nu har vi fler portioner än vanligt eftersom förskolan Kotten har fått vattenskada i delar av sina lokaler, och därför kommer hit och äter. Annars är det cirka 95 elever och elva pedagoger som äter här dagligen, säger Annelie Samuelsson. 

Är det roligare att gå till jobbet nu?
– Om det är! Man går hit med ett leende varje dag, det är jätteroligt, säger Carina Karlsson. 

I skolköket på Frödinge skola lagas cirka 130 portioner varje dag. Under onsdagen stod fiskburgare på menyn.
I skolköket på Frödinge skola lagas cirka 130 portioner varje dag. Under onsdagen stod fiskburgare på menyn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!