Mellandagsrean: "Det minsta problemet är folkstormning"

Folkhälsomyndigheten har kommit ut med nya restriktioner. De uppmanar till ingen mellandagsrea och de vill att alla butiker ska ta fram ett maxantal på hur många kunder som får vistas i butikerna.

Shifa Mohammed, ansvarig butiksäljare på Dressman, berättar att det inte kommer vara några skyltar utanför butiken.

Shifa Mohammed, ansvarig butiksäljare på Dressman, berättar att det inte kommer vara några skyltar utanför butiken.

Foto: Märta Svensson

Vimmerby2020-12-22 12:00

Björn Johansson, ordförande för Vimmerby Handel, menar att mellandagsrean kommer att finnas men att den inte kommer göra stort väsen av sig.

– Jag kan inte svara för allihop men jag tror att det kommer finnas rea till en viss del. De har ju planerat att sälja ut sina grejer. Butikerna står med sina lager och måste sälja, menar Björn Johansson.

Han är inte orolig för att det kommer uppstå någon trängsel. Folkhälsomyndighetens restriktion om maxgräns menar Björn Johansson inte är ett problem i Vimmerby.

– Ingen sitter i den sitsen där de behöver tänka på ett maxantal. Skulle det bli för mycket folk i butikerna kan man be kunderna vänta utanför.

Vad är era råd till butikerna i Vimmerby?

– Att fortsätta jobba som de gör. Inte slappna av utan fortsätta och det vet jag att de gör, avslutar Björn Johansson.

De nya restriktionerna slår hårt mot affärerna. Mikaela Sandström, försäljningschef på Sandströms, vill ha tydligare besked från regeringen.

– De har sagt att det inte ska vara någon mellandagsrea men alla fysiska butiker står med stora lager. De uppmanar kunder att handla på nätet men de aviserar inga nya stödpaket. Det minsta problemet vi har i våra butiker just nu är folkstormning. Det är i matvaruaffärerna och i paketutlämningarna de stora folksamlingarna är, säger Mikaela Sandström.

Hon menar att i de mindre städerna har det inte varit någon trängsel.

– Regeringen kollar på Stockholm och tror att det gäller för hela Sverige. Självklart ska vi ta vårt ansvar men det gör vi ju redan, säger Mikaela Sandström.

Att ha rean på nätet är ett alternativ för att minska trycket på de fysiska butikerna. Så har klädaffären Boston tänkt.

– Vi kommer ha öppet men trycker på att man ska handla på nätet. Det har vi gjort även inför jul, säger Jimmi Wickström, delägare av Boston.

En ökning av försäljning på nätet har märkts och speciellt under Black Friday.

– Vi vill inte locka till oss folk till butiken.

Skulle det uppstå trängsel menar Jimmi Wickström att de kommer ta ut kunder ur butiken.

Mellandagsrean på Dressman kommer se annorlunda ut i år. Alla skyltar som lockar till köp i butiken kommer vara borta. Vill man veta priset på en vara står det på prislappen.

– Vi kommer inte att locka in folk, både för kundernas och personalens hälsa, säger Shifa Mohammed som är ansvarig butikssäljare.

På klädaffären Boston försöker Jimmi Wickström att få sina kunder att handla det de vill ha på nätet.
På klädaffären Boston försöker Jimmi Wickström att få sina kunder att handla det de vill ha på nätet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!