Mellergård: "Borde sätta samman en krisgrupp"

Ett Vimmerby utan en bokhandel är inget som litteraturutvecklare Anna Mellergård kan tänka sig. Hon vill kämpa för att butiken ska leva vidare.

Anna Mellergård är litteraturutvecklare och har svårt att se ett Vimmerby utan en bokhandel.

Anna Mellergård är litteraturutvecklare och har svårt att se ett Vimmerby utan en bokhandel.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström/arkiv

Vimmerby2020-09-19 14:00

I torsdags kom beskedet att ägarna till Vimmerby Bokhandel hade valt att avveckla verksamheten. Efter att ha sökt nya ägare en längre tid utan att lyckas, togs beslutet.

Anna Mellergård som är litteraturutvecklare för Länslitteraturen i Kalmar län och stationerad i Vimmerby, har svårt att föreställa sig hur det skulle vara att inte ha en bokhandel i stan som är så starkt förknippad med litteratur.

– Jag har väldigt svårt att acceptera det och tänka att det är kört. Jag är medveten om att det har gjorts försök att hitta nya ägare och jag har gjort vad jag har kunnat för att sprida budskapet i mitt kontaktnät, säger Anna Mellergård som inte har gett upp hoppet om att det ska gå att hitta en lösning.

– Man borde sätta samman någon form av krisgrupp och tänka fritt och konstruktivt kring vilka samarbetsmöjligheter som finns. Kan man bara hitta rätt person som har den rätta drivkraften och viljan borde det gå att få det att fungera.

Varför är det så viktigt att ha en bokhandel i Vimmerby?

– Kommunen har ett regionalt uppdrag som litteraturnod där Vi jobbar med litterära salonger och Vimmerby Berättar. Det skulle kännas väldigt fattigt att inte ha en bokhandel och ur ett perspektiv med läsfrämjande ser jag det som en omöjlighet, säger Anna Mellergård.

Under vecka 39 börjar utförsäljningen på bokhandeln som ska vara klar innan oktober månads slut.

Vimmerby Bokhandel kommer avsluta sin verksamhet den närmaste månaden.
Vimmerby Bokhandel kommer avsluta sin verksamhet den närmaste månaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!