Melodifestivalklubben intar Vimmerby

De har inget emot att man kallar dem nördar. Själva brukar de lite skämtsamt beskriva sig som en sekt. Snart intar Melodifestivalklubbens medlemmar Vimmerby i två dygn.

Så här såg det ut när Benjamin Ingrosso träffade medlemmar i den svenska Melodifestivalklubben inför den andra semifinalen i Eurovision Song Contest i Lissabon förra året.

Så här såg det ut när Benjamin Ingrosso träffade medlemmar i den svenska Melodifestivalklubben inför den andra semifinalen i Eurovision Song Contest i Lissabon förra året.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vimmerby2019-08-03 09:00

Drygt 4,5 miljoner personer såg Melodifestivalens final i SVT tidigare i år. Av dessa är det 700 personer som engagerar sig och brinner lite extra – medlemmarna i den rikstäckande föreningen Melodifestivalklubben.

– Vi har funnits sedan 1985 och ingår i ett nätverk med 45 klubbar över hela världen. Melodifestivalen förenar folk. De flesta man pratar med är ofta lite negativt inställda, det känns som schlager inte är fint nog, men ändå tittar folk och har åsikter, säger Melodifestivalklubbens ordförande Alexander Borodin.

– Vi skojar ibland om att det här skulle kunna vara en sekt. Vi har för övrigt en religionsvetare i styrelsen, och han säger att vi lever upp till det på alla sätt, säger Alexander och skrattar.

Förutom att man gör gemensamma resor till de svenska tävlingarna och Eurovision har klubben också en helg varje år då man festar loss och håller årsmötesförhandlingar. I år är den förlagd till Vimmerby i början av oktober och Lina Persson, festivalfreak från Linköping som håller i trådarna, hoppas på att omkring 150 medlemmar kommer.

– På fredagen kommer vi vara på Statt för en roundup. På lördagen hålls sedan årsmötet och på kvällen är den stora festen på Pumpen i Södra Vi, berättar hon.

Vad kan man vänta sig av festkvällen?

– Middag artister och DJ. Och låtarna kommer så klart bara från Eurovision och Melodifestivalen. Sedan delar vi även ut vårt hederspris, säger Lina Persson.

– Vilka artister som kommer stå på scen är hemligt in i det sista. Men det brukar vara en blandning av de allra största i Mello-svängen samt några mindre kända.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!