Mer än dubbelt så högt elpris som i fjol

Snittpriset på el under juni månad är mer än dubbelt så högt som under juni förra året.

Vimmerby2016-07-06 09:00

Mattias Gustafsson, marknadsansvarig på Vimmerby Energi, berättar att priset har stigit en hel del. 

Mattias menar att priset fortfarande är lågt. Förra sommaren var det rörliga priset som lägst nere på 13 öre per kilowattimme. Nu i juni var priset på cirka 38 öre per kilowattimme.

– Det var extremt lågt förra sommaren och nu är vi på en mer normal nivå.

Dels beror prisökningen på vattenresurserna i vattenmagasinen. Vattenmagasinen är beroende av vädret, hur mycket det snöade i vintras och hur mycket det regnar. Några kärnkraftverk har varit avstängda på grund av reparationer. Det har även varit ledningsstörningar.

– Många faktorer som samspelar, men generellt är det ett minskat utbud.
Mattias tror inte på någon större prisförändring i framtiden.

– Det blir nog ingen dramatik tror jag inte. Kan mycket väl sjunka tillbaka något senare på sommaren. Men det är svårt att förutspå.

Rekommenderar ni rörligt eller fast elavtal?

– Det är svårt att rekommendera men det är fortfarande väldigt låga rörliga elpriser,  vill jag påstå. Om man tittar enskilt på juni månad så sticker det rörliga priset ut som ett högre. Tittar man hittills i år så har det varit billigast med rörligt elpris. Det är inte alla som vill ha det absolut billigaste utan många kunder vill veta vad priset blir i slutändan. Det är lite från kund till kund, men det är ganska ofarligt att ha ett rörligt pris i dagsläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om