Mer grönt och mindre med kött i kommunens mat

Matpriserna stiger kraftigt. Det märks bland annat hos kommunen där kostenheten lagar 3 500 portioner dagligen. Främst är det basvaror som pasta, potatis, kött och mejerivaror som ökat i pris.

Mer grönsaker och rotsaker och mindre mängd kött är att vänta i de kommunala matportionerna till skolbarn och äldre som en följd av stigande matpriser.

Mer grönsaker och rotsaker och mindre mängd kött är att vänta i de kommunala matportionerna till skolbarn och äldre som en följd av stigande matpriser.

Foto: TT

Vimmerby2022-03-22 06:00
undefined
Sofia Andersson är chef för kostenheten i vimmerby kommun och märker tydligt att priserna på mat gått upp rejält.

Larmen om skenande matpriser och prischocker på än det ena och än det andra livsmedlet avlöser varandra. Orsakerna är flera men produktionskostnader och transportkostnader är två viktiga faktor som påverkar matpriserna. Och prisökningen drabbar alla.

– Vi märker på våra fakturor att matpriserna stiger. Mejerivarorna har gått upp mellan åtta och elva procent, sen varierar det lite mellan olika varugrupper, säger kostchefen Sofia Andersson.

I Vimmerby kommuns centralkök och tillagningskök lagas runt 3 500 portioner mat varje dag. Det är förskolebarn, skolelever och boende på de kommunala vård- och omsorgsboende som ska ha mat.

– Vi har också matdistribution till personer som bor i eget boende och alla barn på förskolan och fritids ska också ha frukost och mellanmål, säger Sofia Andersson.

undefined
Mer grönsaker och rotsaker och mindre mängd kött är att vänta i de kommunala matportionerna till skolbarn och äldre som en följd av stigande matpriser.

Några exakta belopp har hon inte tillgängligt för stunden, men att det blivit dyrare råder ingen tvekan om.

– Vissa varugrupper har ökat en hel del, andra lite mindre och en del knappast alls, säger Sofia Andersson.

Kommunens gällande avtal för matinköp är från december 2020. Men priserna justeras fyra gånger om året. Det mest troliga är att prisökningarna kommer att fortsätta.

– Vi följer de rekommendationerna för bra mat som vi har och vi har inte tagit bort några rätter. Däremot ser vi över recepten. Det innebär att det blir mer av grönsaker och rotfrukter och mindre mängd kött i maträtterna.

Maten har blivit dyrare. Det märks hos kommunen. "Vi ser över recepten för att använda mer billigare råvaror som rotsaker och mindre av det som blivit dyrare som exempelvis kött" säger kostchefen Sofia Andersson.
Maten har blivit dyrare. Det märks hos kommunen. "Vi ser över recepten för att använda mer billigare råvaror som rotsaker och mindre av det som blivit dyrare som exempelvis kött" säger kostchefen Sofia Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!