- Två poliser rör sig utanför en krog i Vimmerby en ljummen fredagskväll i juli. Deras vakande ögon stannar på en ung man i kön. Särskilt hans stora pupiller och röda ögon intresserar dem.
- En orolig förälder söker i sonens fickor och hittar vad hon hoppats slippa. Nu blev det en tur till polisstationen med fyndet.
- En bilförare i tonåren körs ifatt av en polispatrull en söndagskväll i Vimmerby. Ryckningarna i de rödsprängda ögonen och det nervösa uppträdandet är nog för att ta med honom för provtagning. När provresultatet väl kommer ändrar han sig och erkänner att han tagit amfetamin. I förhören berättar han också att han använt kokain, kristall och amfetamin i perioder under hela sommaren.
Det är bara några få exempel från den verklighet som ligger bakom den kraftiga uppgången av antalet narkotikabrott i den specifika statistik för Vimmerby, som polisen tagit fram för Vimmerby Tidnings räkning.
På fem år har narkotikabrotten mer än fördubblats i Vimmerby kommun och är nu det mest förekommande brottet. Fram till och med den sista november hade polisen totalt 132 narkotikabrott anmälda i år. I det finns både eget bruk, innehav, försäljning och framställning. Motsvarande period 2018 låg det på 59 brott.
Håkan Karlsson ser två helt avgörande faktorer till den ökningen.
– Det är mer knark i omlopp i samhället i stort och vi har fler nya poliser som ser kampen mot knarket som sin käpphäst. Sen har vi ingen direkt öppen droghandel i Vimmerby, men det är några ställen vi haft extra koll på som Gästgivarehagen och Eken, säger han.
Enligt kommunens regelbundna undersökningar ligger narkotikabruket stilla bland elever på högstadiet och gymnasiet.
– Där ligger det på fem procent bland de yngre och runt tio procent bland de i gymnasieåldern. Så har det sett ut i flera år, säger Anja Persson, ANDTS-samordnare på Vimmerby kommun.
Det innebär att cirka 20 elever har testat narkotika när de går i tvåan på gymnasiet. I årskurs 8 i grundskolan rör det sig om ungefär tio elever i varje årskull.
Fortfarande är cannabis den vanligaste drogen. Den som ökar mest är kristall som är en amfetaminliknande substans.
För att få en tydligare bild av narkotikaläget i kommunen har det tagits prover på avloppsvattnet i flera år. Anja Persson vill inte dra för stora slutsatser av det ännu.
Samtidigt som polisen arbetar mer framgångsrikt och beslagtar mer narkotika är mörkertalet mycket stort.
– Det är ganska många som håller på. Vi ser att det blir vanligare bland de om är ute och festar på nöjesställen, och det är inte bara ungdomar. En grupp är vuxna i åldern 30-40 år som kanske köper några gram till helgen istället för att gå till Systembolaget. Det dyker upp namn i en del telefoner som vi beslagtar vid tillslag och det är inte alla som kontaktas. Men förr eller senare åker de fast, säger Håkan Karlsson.
I samtliga 20-talet förundersökningar Vimmerby Tidning gått igenom har de misstänkta en gemensam nämnare: Ingen berättar var de fått knarket ifrån.
– Det är olika. En del köper i Linköping eller Stockholm. Nätet förekommer också, säger Håkan Karlsson.
Han bedömer att det finns de som försörjer sig på narkotikaförsäljning också i Vimmerby.
– Absolut. Det är stora pengar i det här. Vid ett av de senaste tillslagen tog vi knark för över 100 000 kronor. Det är därför gängen krigar om marknaden. Så länge det finns köpare är det intressant för dem.